E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12260
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādniekam ir jāveido komunikācija ar tiesu izpildītāju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2017
Maija Lace

Labdien! Es saņemu uzturlīdzekļus par vienu bērnu. Ir arī parādi. Saņemu invaliditātes pensiju 78 eiro. Algotu darbu nestrādāju veselības problēmu dēļ, jo nevaru atrast sev atbilstošu darbu. Kā pensiju, tā uzturlīdzekļus saņemu pasta kontā. Vai tiesu izpildītāji no bērnam domātiem uzturlīdzekļiem drīkst ieturēt parādu? No 114 eiro es saņēmu 74 eiro. Citu ienākumu man nav. Nekādu kustamo, nekustamo mantu man nav. Kur griezties pēc palīdzības?

A
atbild:
05. jūlijā, 2017

Jautājuma konteksts ļauj domāt, tad Jums konts ir atvērts Latvijas Pasta norēķinu sistēmā. Tiesu izpildītājs šo kontu apķīlā kā naudas līdzekļus, kas parādniekam pienākas no trešajām personām. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta normām: Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tajā skaitā no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā. Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Faktiski šajā situācijā atšķirībā no kredītiestādēm (komercbankām) Jums no konta var tikt noņemti visi naudas līdzekļi, nesaglabājot pat minimālās algas apmēra kopsummu.

Uz uzturlīdzekļu naudu tiesu izpildītājs piedziņu vērst nevar. To nosaka Civilprocesa likuma 596. panta piektā daļa: piedziņu nevar vērst uz bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Tā kā Jūsu invaliditātes pensija ir mazāka nekā valstī noteiktā minimālā darba samaksa (380 eiro), tad no šīs pensijas ieturējumu veikt nevar.

Jums var ieteikt noteikti sākt komunikāciju ar savu tiesu izpildītāju. Rakstiet iesniegumu ar lūgumu atbloķēt kontu. Norādiet, ka uz šo kontu saņemat naudas līdzekļus, uz kuriem pēc likuma piedziņu nevar vērst. Pievienojiet iesniegumam klāt konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kas to apliecina. Iespējams, tiesu izpildītājs nāks pretī un šo kontu atbloķēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas