E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12259
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja adoptētājs ir viendzimuma laulībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2017
viktrorija

Bērns invalīds kopš dzimšanas šobrīd dzīvo ar māti ārvalstīs (EU), māte reģistrējusi partnerattiecības ar citu sievieti, ar bērna tēvu šķīrusies. Bērna tēvs alimentus nemaksā. Bērnu uztur un audzina māte ar partneri. Bērns apmeklē mācību iestādi un saņem medicīniskus pakalpojumus ārvalstīs. Mātes partnere vēlas adoptēt bērnu. Tēvam nekas nav pretī. Kā jārīkojas tēvam, kuram šobrīd Latvijā ir cita ģimene, kurā arī ir bērni?

A
atbild:
05. jūlijā, 2017
Labklājības ministrija
Laura Miltoviča, Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente

Ministru kabineta noteikumu Nr. 111 „Adopcijas kārtība” (turpmāk – noteikumi) 5. punkts paredz, ka bērna adopcijai piekrišanu nepieciešams saņemt no vecākiem neatkarīgi no tā, vai viņi dzīvo kopā ar adoptējamo vai atsevišķi, vai arī adoptējamais pastāvīgi atrodas bērnu aprūpes un audzināšanas iestādē vai bērnu izglītības un audzināšanas iestādē, vai citā ģimenē; aizbildņa, ja bērnam ir nodibināta aizbildnība; kā arī adoptējamā, ja viņš sasniedzis 12 gadu vecumu. 

Latvijas Republikas Civillikuma 169. panta trešā daļa paredz, ka piekrišanu adopcijai tās dalībnieki bāriņtiesai izsaka personīgi vai arī iesniedz to notariāla akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu. Ievērojot minēto, šajā situācijā bērna tēvam nepieciešams dot piekrišanu adopcijai, un to viņš var dot bāriņtiesā vai pie notāra. Piekrišanai jābūt noformētai atbilstoši noteikumu prasībām, un jābūt oficiāli apstiprinātam tulkojumam iesniegšanai ārvalstīs.  

Latvijas normatīvie akti paredz vietējo un ārvalstu adopciju. Ārvalstu adopcijas gadījumā piemērojama Hāgas konvencija par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos (turpmāk – konvencija). Konvencijas 2. panta pirmā daļa nosaka, ka konvenciju piemēro, ja bērns, kura pastāvīgā dzīvesvieta ir vienā līgumslēdzējā valstī ("izcelsmes valsts"), ir ticis, tiek vai tiks pārvietots uz otru līgumslēdzēju valsti ("saņēmējvalsts") vai nu pēc tam, kad viņu izcelsmes valstī ir adoptējuši laulātie vai persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir saņēmējvalstī, vai šādas adopcijas veikšanai saņēmējvalstī vai izcelsmes valstī. Ņemot vērā, ka bērns adopcijas gadījumā netiek pārvietots uz citu valsti, atbildīgā valsts par bērna adopciju ir tā, kurā bērns pastāvīgi uzturas.  

Papildus vēlamies informēt, ka Latvijas normatīvie akti neparedz viendzimuma laulības, līdz ar to Latvijā nebūtu iespējams uzsākt adopcijas procesu, kurā viens no laulātajiem (viendzimuma pāris), adoptē otra laulātā bērnu, kā arī tā netiktu atzīta par likumisku, ja veikta citā valstī un vecāki to vēlētos atzīt arī Latvijā (reģistrēt bērnam adoptētāju par otru vecāku).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas