E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12257
Lasīšanai: 5 minūtes

Iespējas saņemt valsts un pašvaldības pakalpojumus elektroniski

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2017
Saiva

Abi vecāki – pensionāri, kas dzīvo mazpilsētā. Pilsētiņā un arī tās tuvumā banku filiāles nav. Pensiju saņem pastā. Jautājums: kā pensionārs var izmantot e-Latvija pakalpojumus? Nevar apskatīt savus datus, ne nodokļus, neko, jo nav pieejas šiem portāliem. eID karte – laikam padārgi, viņi atmet ar roku un saka, ka 30 eiro neies tērēt. Liekas, ka valsts par šo tēmu nemaz nav padomājusi.

A
atbild:
11. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ņemot vērā, ka portālā “Latvija.lv” e-pakalpojumi satur sensitīvus personu datus, e-pakalpojuma sniedzējam ir jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka informācijas pieprasītājs ir konkrēta persona. Ieviešot jaunas un mūsdienīgas saziņas iespējas ar valsti un pašvaldībām, ir paredzēti dažādi veidi, kā persona var elektroniskajā vidē pierādīt savu identitāti. Diemžēl dators un portāls “Latvija.lv” interneta vidē pases papīra formātu neatpazīst. Lietotājvārds un parole ir nedroši autentificēšanās veidi, jo tie ir viegli nelikumīgi iegūstami. Līdz ar to kā apliecinājums personas identitātei var tikt izmantoti vairāki citi elektroniskie autentifikācijas rīki: eID, e-paraksts vai internetbanka. 

Kā alternatīvu internetbankai iespējams lietot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) izsniegto Latvijas Republikas personas apliecību un viedkartes lasītāju. Ja tādas nav, to var noformēt jebkurā PMLP nodaļā. Par personas apliecības izgatavošanu 10 darba dienu laikā pensionāriem ir jāmaksā valsts nodeva 7,11 eiro (vairāk informācijas par eID karti – Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapas sadaļā “Pakalpojumi” > “Personu apliecinoši dokumenti” > “Personas apliecības (eID)”. Informācija par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanas izmaksām: PMLP mājaslapas sadaļā “Pakalpojumi” > “Cenrādis” > Valsts nodevas” > “Valsts nodeva par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu”).

Viedkaršu lasītāju persona var iegādāties, piemēram, datorpiederumu tirdzniecības vietās. Lētākais viedkaršu lasītājs maksā aptuveni 7,00 eiroVairāk informācijas par viedkaršu lasītāja iegādes iespējām šeit. Jāatzīmē, ka vienu viedkartes lasītāju var izmantot vairākas personas un nav nepieciešamības abiem vecākiem iegādāties katram savu.

Ja eID un viedkartes izmantošana nešķiet ērta, iespējams, ir tomēr vērts apdomāt iespēju doties uz tuvāko bankas filiāli un atvērt bankas kontu, līdz ar to arī pieslēgt internetbanku. Vēršam uzmanību, ka, arī dodoties uz kādu no PMLP nodaļām, lai izgatavotu personas apliecību vai pasi, valsts nodevas apmaksa ir iespējama tikai ar bankas karti vai bankas pārskaitījumu. Arvien vairāk iestāžu atsakās no skaidras naudas darījumiem, kas nozīmē, ka, veicot pakalpojumu apmaksu, klientam ir jāmēro papildu ceļš uz pasta nodaļu vai banku.

Jebkurā gadījumā valsts un pašvaldības pakalpojumus, neizejot no mājas, nebūs iespējams saņemt. Lai izmantotu dažādos pakalpojumus, ko elektroniski iespējams saņemt portālā “Latvija.lv”, alternatīva ir došanās personīgi uz attiecīgo iestādi, kas sniedz pakalpojumu klātienē. Tāpat ir ļoti iespējams, ka vajadzīgā iestāde neatrodas tuvu dzīvesvietai. No situācijas apraksta ir saprotams, ka arī šobrīd, lai izņemtu pensiju un veiktu ikmēneša rēķinu apmaksu, abiem vecākiem ir katru mēnesi jādodas uz vietējo pasta nodaļu. Tātad, ja ir nepieciešamība pēc šāda veida pakalpojumiem, jāapsver, kas ilgtermiņā varētu būt izdevīgāk, ērtāk un, ne mazāk svarīgi, arī lētāk un drošāk.

Ja vecāka gadagājuma cilvēkiem mājās nav pieejams dators un internets, valsts aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas” ar Latvijas valsts un Bila & Melindas Geitsu fonda finansiālu atbalstu ir īstenojusi projektu “Trešais tēva dēls”, kas nodrošina iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas izmantot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas – datortehniku un internetu, kā arī saņemt konsultācijas to lietošanā – jebkurā pašvaldību publiskajā bibliotēkā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas