E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12254
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Atvaļinājuma naudas aprēķins summētā darba laika uzskaites darbiniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2017
Arita

Labdien! Vēlos noskaidrot kā, pareizi aprēķina atvaļinājuma naudu nepilnas slodzes summētam darba laikam pēc darba grafika, proti, katru mēnesi darbinieks nostrādā atšķirīgu stundu skaitu.

A
atbild:
29. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudas aprēķināšanā izmanto mēneša vidējās izpeļņas aprēķinu. To paredz darba likuma 75. panta pirmā daļa, nosakot, ka gadījumos, kad darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar mēneša vidējo darba dienu skaitu pēdējos sešos kalendāra mēnešos (saskaitot darba dienas pēdējos sešos kalendāra mēnešos un šo kopsummu dalot ar seši). Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā nav iekļautas pārejošas darbnespējas dienas.

Tātad, aprēķinot atvaļinājuma naudu, darba devējs maksā par dienām, kad darbiniekam būtu bijis jāstrādā. Savukārt atvaļinājumu piešķir kalendārajās dienās, maksimāli 28 dienu apmērā, neskaitot svētku dienas.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas