E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12236
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ceļa servitūtu liegt nedrīkst

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūnijā, 2017
Edmunds

Labdien! Jautājums par servitūta ceļu. Savu īpašumu esam saņēmuši dāvinājumā 2016. gadā no sievasmātes, bet viņa to mantoja no sava vīra (sievastēva) 2011. gadā. Mūsu zemesgrāmatā nav ierakstīts neviens servitūta ceļš vai apgrūtinājums. Kaimiņa īpašums neatrodas pie pagasta ceļa, un, lai piekļūtu savam īpašumam, viņš brauc pa mūsu īpašumu( ~50 m caur mežiņu un pļavu). Pamatojums esot 2007. gadā slēgta vienošanās ar toreizējo īpašnieku. Sakiet, cik likumīgi ir kaimiņam izmantot šo ceļu? Vai mums ir tiesības liegt to darīt vai, teiksim, norādīt citu piebraucamo ceļu pēc saviem uzskatiem? Pašreiz "iedomātā ceļa" robežas ir izveidojušās pēc kaimiņa ieskatiem un krietni izplešas mūsu īpašumā (pļavā). Vēlamies kontrolēt situāciju pēc saviem ieskatiem un noteikt konkrētu robežu ceļam. Paldies!

A
atbild:
30. jūnijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma "Par autoceļiem" 6.1 pantā ir noteikts: "Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna."

Tātad – ja kaimiņa īpašumam nevar piekļūt pa valsts vai pašvaldības ceļu, tad ir jānodrošina ceļa servitūta tiesības citam īpašniekam piederošā zemesgabalā. Ja kaimiņš var piekļūt savam īpašumam, tikai šķērsojot Jums piederošu zemesgabalu, Jūs nedrīkstat to liegt.

Civillikuma 1231. pantā ir noteikts – servitūtus nodibina ar likumu, ar tiesas spriedumu, ar līgumu vai testamentu. Līdz šim ceļa servitūts faktiski ir lietots uz līguma pamata ar iepriekšējo īpašnieku, kaut arī tas nav bijis noformēts rakstveidā un ceļa servitūts kā apgrūtinājums nav nostiprināts zemesgrāmatā. Loģiskākā rīcība būtu noslēgt ar kaimiņu līgumu par ceļa servitūta nodibināšanu, paredzot tajā arī lietošanas nosacījumus un citus priekšnoteikumus, nokārtot visas formalitātes un reģistrēt ceļa servitūtu zemesgrāmatā. Izsmeļoša informācija par ceļa servitūta nodibināšanu, līguma slēgšanu un kārtojamām formalitātēm atrodama LV portāla skaidrojumā „Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Ja, Jūsuprāt, servitūta ceļu iespējams izveidot pa īsāku, racionālāku maršrutu salīdzinājumā ar pašreizējo, vēsturiski lietoto ceļu, par to ir jāvienojas ar kaimiņu. Ja domstarpības ir nepārvaramas, tad šis jautājums ir risināms tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas