E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12213
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par uzturlīdzekļu izmaksu bērnam, ja viens no vecākiem ir nestrādājošs students

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2017
Krists

Labdien! Vēlos šķirt laulību ar sievu. Mūsu ģimenē ir piecgadīga meita, kura paliks sievas apgādībā. Jautājums būtu par alimentu lielumu/samaksu, ja esmu students, kurš nestrādā. Vai ir iespēja vienoties, ka alimenti tiks maksāti, kad stāšos darbā (savstarpēji mēs esam tā vienojušies)? Paldies!

A
atbild:
29. jūnijā, 2017

Atbilstoši 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 95,00 EUR;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 114,00 EUR.

Ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja vecāks nenodrošina savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets.

No 01.04.2017. uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt atvieglotā kārtībā, nevēršoties tiesā un pie zvērināta tiesu izpildītāja.

Saņemt uzturlīdzekļus administratīvā procesa ietvaros var gadījumā, ja starp vecākiem nepastāv strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu. Uzturlīdzekļi no fonda tiek izmaksāti Ministru kabineta noteiktajā minimālo uzturlīdzekļu apmērā.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda izveidošanas mērķis ir īstenot bērna tiesības saņemt uzturu gadījumos, kad viens no vecākiem vai abi vecāki nenodrošina bērnam normatīvajos aktos noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Uzturlīdzekļi bērna uzturam tiek izmaksāti neatkarīgi no iemesliem, kādēļ vecāks nespēj nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja Jūs šobrīd nespējat nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam, lai netiktu aizskartas bērna tiesiskās intereses, uzturlīdzekļi viņa uzturam Jūsu vietā var tikt izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, ja bērna māte vērsīsies fonda administrācijā ar attiecīgu iesniegumu. Šādā gadījumā Jums veidosies parāds par Jūsu vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas