E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12211
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai var iznomāt kopīpašumā esošu zemi, kurai nav atsevišķa kadastra numura?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2017
Inese Lejiņa

Vai var iznomāt zemes gabalu, kas atrodas kopīpašumā un kuram nav piešķirts atsevišķs kadastra numurs? Nav arī noslēgts lietošanas kārtības līgums starp kopīpašniekiem. Vai nomas maksu var prasīt ar atpakaļejošo datumu un par kādu periodu? Ja nevar vienoties par nomas maksas summu, vai spēkā ir 6% gadā no zemes kadastrālās vērtības?

A
atbild:
28. jūnijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Civillikuma 1068. pants noteic, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne tikai nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.

No tā izriet, ka Kopīpašumu (zemi) var iznomāt, ja starp kopīpašniekiem ir panākta vienošanās. Izņēmums no šiem noteikumiem pielaižams tajā gadījumā, kad kāds no kopīpašniekiem izdara kopīpašuma priekšmetā tādas pārgrozības, ko prasījusi nepieciešama vajadzība, piemēram, nepieciešami ēkas labojumi. Tad viņam ir tiesība prasīt no pārējiem kopīpašniekiem, lai tie samērīgi atlīdzina viņa izdoto summu līdz ar procentiem.

Izņēmums varētu būt, ja starp kopīpašniekiem ir noslēgts lietošanas kārtības līgums un tikai par to daļu, kas nodota lietošanā konkrētajam kopīpašniekam (katrs kopīpašnieks var iznomāt savu daļu). No jautājuma izriet, ka šāda līguma nav, tātad šis izņēmums nebūs piemērojams šajā gadījumā.

Attiecībā par laika periodu, no kura brīža var tikt prasīta nomas maksa, – no brīža, kad faktiski tiek izmantota/nomāta zeme, jo likums neparedz svešas personas īpašuma izmantošanu bez maksas. Par nomas maksas apmēru – pēc pušu vienošanās, bet, ja puses nevar panākt vienošanos, nomas maksa būtu nosakāma 6% gadā no kadastrālās vērtības (vēršu uzmanību, ka privatizēto dzīvokļu īpašniekiem nākamajos gados nomas maksa samazinās līdz 3% no kadastrālās vērtības). Minētais nomas maksas apmērs neattiecas uz visiem nomas gadījumiem, bet gan uz tautā sauktajām "piespiedu nomas attiecībām" – privātmājām, daudzdzīvokļu īpašniekiem. Uz citiem gadījumiem, piemēram, lauksaimniecības zemes noma, auto stāvvietu noma u. c. būs pēc pušu vienošanās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas