E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12208
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai vekselis zaudē spēku, ja pagājis termiņš tā protestēšanai?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2017
Raimonds

Sveiki! Radies jautājums par vienkāršo vekseli, kas izrakstīts atbilstoši likuma normām ārzemēs starp diviem Latvijas pilsoņiem (šobrīd abi atrodas LV teritorijā). Vekseļa termiņš ir pagājis, bet vekselis netika protestēts noteiktajā laikā, lai dotu parādniekam iespēju atdot naudu (bija solījumi). Diemžēl tas nenotika – vai šo vekseli var joprojām iesniegt tiesā, tikai kā standarta parādzīmi, un saņemt garantētu labvēlīgu lēmumu par labu tam, pret kuru ir parāds? Liekas nedaudz absurda situācija, ka ir tik mazs laika "logs" protestam, vai tomēr naudu ir iespējams atgūt tiesiskā veidā? Termiņš pārkāpts par aptuveni diviem mēnešiem. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
03. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Kucenko, zvērināts advokāts

Ja vekselis nav protestēts likumā noteiktajā termiņā, zūd iespēja to izmantot parāda piedziņai Civilprocesa likuma 50. nodaļā paredzētajā saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas kārtībā. Tomēr kā dokuments tas tādēļ spēku nezaudē un var kalpot par pierādījumu tiesā parāda piedziņai prasības kārtībā.

Vienlaikus jānorāda, ka vekselis viens pats nav garantija labvēlīgam tiesvedības iznākumam. Prasītājam ir jāspēj pamatot un tiesai ir jākonstatē, kādas tiesiskās attiecības starp pusēm pastāvējušas (kāds līgums ticis noslēgts) un kāda ir sakarība starp šīm attiecībām un vekselī norādīto summu. Tādēļ tiesvedības rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no pierādījumu bāzes, pierādīšanas un atbildētāja nostājas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas