E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12204
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

IIN atbrīvojums ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2017
Jazeps

Dzīvoklis manā īpašumā ir no 2000. gada septembra, biju tur deklarējies līdz 2008. gada oktobrim. No 2008. gada esmu deklarējies citā dzīvoklī, kuru 2007. gadā nopirku kredītā un par ko joprojām maksāju. Sakiet, lūdzu, vai ir jāmaksā ienākuma nodoklis 15%, ja pārdodu 2000. gadā iegādāto dzīvokli un biju tajā deklarējies līdz 2008. gadam?

A
atbild:
22. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Nodokļa likme ir 15%, ar ko apliek starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9. pantā noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. Divi no tiem attiecas uz situāciju, ja pārdod vienīgo īpašumu. Jums tas nav vienīgais īpašums. Vēl viens gadījums, kad nodoklis nav jāmaksā: ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese. Tā kā pārdodamajā dzīvoklī neesat deklarēts pēdējo piecu gadu laikā, tiesību uz nodokļa atbrīvojumu arī šajā gadījumā nav.

No Jūsu izklāstītās situācijas secināms, ka nodoklis būs jāmaksā.

Nodokļa piemērošana konkrētā situācijā, kas pamatota ar nepieciešamajiem dokumentiem, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Informācija par ienākuma nodokli no kapitāla pieauguma atrodama VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas