E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12201
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Par īrniekiem var vērsties tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2017
Īres līgums

Labdien! Ja esmu iegādājies dzīvokli, bet tur, izrādās, dzīvo kaut kādi cilvēki, kuriem ar veco īpašnieku ir rakstiski noslēgts īres līgums uz 50 gadiem (nav reģistrēts zemesgrāmatā) par tīri simbolisku īres maksu. Man, izrādās, šis līgums ir saistošs, bet vai man vispār ir kāda cerība izlikt šos īrniekus no dzīvokļa? Cik saprotu, tā ir diezgan populāra shēma, kad bankas atņem nemaksātāju dzīvokļus, bet tur, izrādās, vecie īpašnieki saslēguši īres līgumus paši ar saviem radiniekiem un turpina dzīvot, nelaižot nevienu iekšā.

A
atbild:
21. jūnijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

„Ja cilvēks gatavojas iegādāties dzīvokli izsolē, zemesgrāmatā īres līgumam, kaut arī tas nav reģistrēts zemesgrāmatā (šobrīd likums to neprasa), vajadzētu parādīties kā apgrūtinājumam, kas uzlikts noteiktā datumā. Dzīvokļa pārdevējam (kredītiestādei) šī informācija būtu jāņem vērā,” jautājumu komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

“Taču, ja situācija ir tāda, ka īres līgums un īrnieki atklājas jau pēc izsoles, jaunajam dzīvokļa īpašniekam jāvēršas tiesā ar prasību par to, ka īres līgums ir noslēgts pēc izsoles (jo pirms tam informācija par īres līgumu nav parādījusies), un tādā veidā šis īres līgums var tikt pārtraukts. Protams, tiesvedības process var būt diezgan ilgstošs, taču dzīvokļa ieguvējam jāņem vērā arī tas, ka šis nekustamais īpašums ir nopirkts lētāk nekā par tirgus cenu. Kamēr nav iegūts labvēlīgs tiesas spriedums, īres līgums jaunajam īpašniekam ir saistošs.

Nu jau par vēlu, bet tomēr vēlos brīdināt – pirms iegādāties izsolē nekustamo īpašumu, ir jāveic liels izpētes darbs. Dzīvokļa pretendentam vēlams apmeklēt attiecīgo dzīvojamo māju, aptaujāt kaimiņus, kaut vai pieklauvēt pie attiecīgā mājokļa durvīm un pārliecināties, vai tur kāds dzīvo. Jo vairāk informācijas savākts, jo mazāki riski.”

Par dzīvokļa iegādes riskiem izvērsts izklāsts lasāms LV portāla rakstā „Mājokļa iegāde: kas jāzina un jādara, lai izvairītos no riskiem”.

Konsultācijas par to, kā šādos gadījumos rīkoties, sniedz arī Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas