E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12176
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis nekustamā īpašuma pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2017
Juris

Labdien! Cik liels nodoklis ir jāmaksā valstij, ja tiek pārdots dzīvoklis? Dzīvokļa īpašnieks ir deklarējies dzīvoklī vienu gadu. Likumā rakstīts, ka nodoklis nav jāmaksā, ja dzīvokļa īpašnieks ir deklarējies dzīvoklī vismaz 12 mēnešus. Vai arī es kļūdos? Paldies par atbildi!

A
atbild:
16. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Deklarēšanās ir tikai viens no kritērijiem, ko ņem vērā, nosakot, vai no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 15%.

Katram no tiem ir savi nosacījumi:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Pārdodot īpašumu, par nodokļa piemērošanu ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas