E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12170
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Papildu atvieglojumu piemēro, ja pensija lielāka par 235 eiro

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2017
Edvins

Labdien! MK 138. noteikumu 2. punkts paredz II grupas invalīdam nodokļa atvieglojumus 1848 eiro gadā. Saprotu, ka arī pensionāram, jo no pensijas tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Sakiet, kur un kā tas jāpieprasa? Paldies!

A
atbild:
15. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu var izmantot, ja ir atbilstoši ienākumi – pensija, kas ir lielāka par 235 eiro mēnesī (jo šādu summu – pensionāra neapliekamo minimumu – jau tāpat neapliek ar nodokli), vai arī cilvēks strādā un kopā ar pensiju viņa ienākumi ir lielāki par 235 eiro mēnesī.

Nodokļa papildu atvieglojumu piemēro tajā vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa. Pensijas saņēmējam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piemēro pensionāra neapliekamo minimumus, kas ir 235 eiro mēnesī. Ja pensija ir lielāka, summu virs 235 eiro apliek ar nodokli (23%). Ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā un ir norādīta informācija par invaliditāti, VSAA piemēro arī papildu atvieglojumu pensijas daļai, kas pārsniedz 235 eiro mēnesī.

Ja pensija nepārsniedz 235 eiro mēnesī, bet cilvēks strādā, tad algas nodokļa grāmatiņu var iesniegt darbavietā, norādot informāciju par invaliditāti. Tad darba devējs piemēro papildu atvieglojumu – 154 eiro mēnesī.

Ja pats nodokļa maksātājs savā algas nodokļa grāmatiņā nav norādījis informāciju par invaliditāti (kas dod tiesības uz papildu atvieglojumu) un ja papildu atvieglojums tāpēc nav izmantots, tādā gadījumā pārmaksāto ienākuma nodokli var atgūt, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju.

Algas nodokļa grāmatiņa katram ir elektroniskā formā – Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS). Tai pieslēgties var, izmantojot savas internetbankas datus, caur portālu “latvija.lv”. Katrs savā algas nodokļa grāmatiņā var pārliecināties, vai iekļautie dati ir aktuāli, kā arī tos labot.

Ja ir neskaidrības ar algas nodokļa grāmatiņu, saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas