E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12169
Lasīšanai: 2 minūtes

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācija – proporcionāli nostrādātajam laikam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2017
Zeltīte

Skolas filiāli slēdz, atvaļinājuma kompensāciju izmaksās par pusmēnesi, jo it kā iepriekšējais atvaļinājums saņemts par laiku līdz 2016. gada 1. septembrim. Atvaļinājums bija 2016. gada jūlijā. Skolā strādāju no 1987. gada 1. decembra. Nekad nav sacīts, ka atvaļinājums avansā. Par cik ilgu laiku pienākas atvaļinājuma kompensācija? Esmu tehniskais darbinieks.

A
atbild:
21. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršanas un apmaksas, tostarp neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas,  principi ir saistīti ar darbinieka individuālo darba gadu. Darbinieka individuālais darba gads sākas ar dienu, kad noslēgts darba līgums, un ilgst vienu gadu. Proti, Jūsu gadījumā individuālais darba gads vienmēr sākas konkrētā gada 1.decembrī un ilgst līdz nākamā gada 30. novembrim. Šī perioda ietvaros Jums kā tehniskajam darbiniekam ir tiesības uz četru kalendāro nedēļu atvaļinājumu. Ja gadījumā ir izmantots bērna kopšanas atvaļinājums, tad darbinieka individuālais darba gads pēc atgriešanās turpmāk ir ar dienu, kad atsākts strādāt.

Praksē, plānojot atvaļinājumus, tie nereti tiek piešķirti avansā, proti, neatkarīgi no darba līguma noslēgšanas datuma, tātad, nenostrādājot pilnus 11 mēnešus, darbiniekam tiek piešķirts pilns viena mēneša atvaļinājums, piemēram, vasarā.

Atbildēt uz Jūsu jautājumu, par kādu periodu atvaļinājuma kompensācija Jums pienākas, nav iespējams, jo trūkst svarīgas ar Jūsu darba gaitu saistītas informācijas. Noskaidrot savu individuālo darba gadu un piešķirtos atvaļinājumus Jūs varat pie personālvadītāja, kopīgi izskatot darbinieka individuālo kartīti, kurā personālvadība reģistrē informāciju par darbinieka darba gaitu.

Gadījumā, ja darba attiecības tiek pārtrauktas, atvaļinājuma kompensācija tiek aprēķināta proporcionāli nostrādātajam laikam individuālā darba gada ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas