E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12152
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Ar ko jārēķinās, reģistrējoties bērnudārza rindā citā pašvaldībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2017
Katija Belte

Labdien! Mans bērns, es un vīrs esam deklarēti Olaines novadā, Medemciemā, bet bērnu esam pieteikuši rindā 2 pašvaldības dārziņos Rīgā, Ziepniekkalnā. Kā ir ar samaksu, vai kaut kas jāmaksā bērnudārzā, ja esam citur deklarēti, nevis Rīgā?

A
atbild:
12. jūnijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Pirmsskolas izglītības jomā liela nozīme ir tam, kur deklarēta bērna dzīvesvieta.

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā ir noteikts pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Ja bērns apmeklē bērnudārzu, kas atrodas citas pašvaldības padotībā, tās pašvaldības, kuras administratīvajā teritorijā ir deklarēta konkrētā bērna dzīvesvieta, pienākums ir atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 418 “Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem” slēgt līgumu par piedalīšanos citas pašvaldības padotībā esošas izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanā. Tātad, ja bērns tiks uzņemts Rīgas pašvaldības bērnudārzā, izmaksas segs Olaines novada pašvaldība.

Taču jāņem vērā, ka katra pašvaldība nosaka savu kārtību, kādā tiek organizēta bērnu uzņemšana pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, un parasti priekšroka ir bērniem, kuriem deklarētā dzīvesvieta ir attiecīgās pašvaldības teritorijā. Rīgas pašvaldība nav izņēmums. Atbilstoši Rīgas domes 2016. gada 16. februāra saistošo noteikumu Nr.191 „Kārtība,  kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 36. punktam, izveidojot pretendentu sarakstu, vietas Rīgas pašvaldības bērnudārzos tiek nodrošinātas prioritāri bērniem, kuri ir sasnieguši obligāto pirmsskolas izglītības vecumu, Rīgas administratīvajā teritorijā deklarētiem bērniem u. c., savukārt bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta neatrodas Rīgas administratīvajā teritorijā, ir prioritāšu saraksta lejasgalā. 

Tas nozīmē, ka Olaines novada pašvaldības teritorijā deklarētam bērnam Rīgas bērnudārza rindā, iespējams, būs jāgaida ilgāk. Tā kā bērns nebūs reģistrēts rindā uz pašvaldības bērnudārzu savā, Olaines, novadā, šādā gadījumā, sasniedzot pusotra gada vecumu, viņam nebūs iespējas saņemt pašvaldības līdzfinansējumu privāta bērnudārza pakalpojuma saņemšanai. Atbilstoši Izglītības likuma 17. panta 2.daļai pienākums līdzfinansēt privātas pirmsskolas izglītības iestādes (bērnudārza) izmaksas ir tai pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, ja bērns ir reģistrēts uzņemšanai šīs pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet pakalpojumu nesaņem (uz pakalpojumu ir rinda). Proti, lai vajadzības gadījumā varētu saņemt Olaines novada līdzfinansējumu privātajam bērnudārzam, bērnam jābūt reģistrētam uzņemšanai Olaines pašvaldības bērnudārzā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas