E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12140
Lasīšanai: 4 minūtes

Atskaišu sniegšanu nosaka Ministru kabineta noteikumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2017
Maija

Labdien! Vai mājas vecākajam atskaites par apsaimniekošanas līdzekļu izlietošanu “Namu apsaimniekotājs” nesniedz, ja nav noslēgts pilnvarojuma līgums starp dzīvokļu māju un tā apsaimniekotāju un ja ir noslēgti apsaimniekošanas līgumi ar katru dzīvokli?

A
atbild:
16. jūnijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši māju valdījumā (nav noslēgts pilnvarojuma līgums starp īpašnieku (dzīvokļu īpašniekiem) un apsaimniekotāju, spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 1014 „Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu”.

Minētajā normatīvajā aktā saistībā ar atskaitēm par mājas apsaimniekošanas izdevumiem iekļauts šāds regulējums:

„10. Par aprēķināto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam kalendāra gadam dzīvojamās mājas pārvaldnieks rakstiski paziņo dzīvokļa īpašniekam ne vēlāk kā līdz attiecīgā gada 15. oktobrim (red.izcēlums), paziņojumā norādot laiku un vietu (piemēram, mājaslapa internetā, informatīvs stends), kur dzīvokļa īpašnieks var iepazīties ar tāmes kopsavilkumu (2. pielikums), kā arī dzīvojamai mājai nepieciešamo remontdarbu apkopojumu nākamajiem periodiem (3. pielikums). Pēc dzīvokļa īpašnieka lūguma tāmes kopsavilkumu un dzīvojamai mājai nepieciešamo remontdarbu apkopojumu pārvaldnieks rakstiski nosūta attiecīgajam dzīvokļa īpašniekam.

11. Plānojot nepieciešamos remontdarbus nākamajiem periodiem (šo noteikumu 7.4.apakšpunkts), pārvaldnieks pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksā var iekļaut arī plānoto remontdarbu izmaksas.

12. 30 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 10. punktā minētā paziņojuma saņemšanas dzīvokļu īpašnieki dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (turpmāk – kopsapulce) pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai aprēķinātās pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas apstiprināšanu nākamajam kalendāra gadam (red. izcēlums), kā arī par dzīvojamai mājai nepieciešamo remontdarbu plāna apstiprināšanu nākamajiem periodiem. Kopsapulce ir tiesīga pilnvarot personu dzīvokļu īpašnieku saziņai ar pārvaldnieku.

13. Lemjot par dzīvojamai mājai aprēķinātās pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas apstiprināšanu nākamajam kalendāra gadam, dzīvokļu īpašnieki nevar atteikties no šo noteikumu 7.punktā minēto uzturēšanas un apsaimniekošanas pakalpojumu nodrošināšanas dzīvojamai mājai.

14. Ja dzīvokļu īpašnieki šo noteikumu 12. punktā minētajā termiņā nav sasaukuši kopsapulci un nolēmuši apstiprināt dzīvojamai mājai aprēķināto pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam kalendāra gadam, dzīvojamās mājas pārvaldnieka aprēķinātā maksa nākamajam kalendāra gadam stājas spēkā ar 1. janvāri vai ar citu pārvaldnieka noteiktu termiņu (red.izcēlums).”

Kā redzams, MK noteikumos ir paredzēta iespēja dzīvokļu īpašnieku kopsapulcei pilnvarot pārstāvi saziņai ar apsaimniekotāju, bet nav paredzēti izņēmumi, ka tad mainītos kārtība par atskaišu sniegšanu.

Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas būt lielāki noteicēji par apsaimniekošanas kārtību savā mājā un finanšu līdzekļu izlietojumu, viņiem māja ir jāpārņem savā valdījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas