E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12127
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā rīkoties, ja valde pēc biedru pieprasījuma nesasauc ārkārtas kopsapulci?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2017
Biruta

Garāžas un zeme ir privatizētas uz GĪKS vārda. Daudzi biedri vēlas nostiprināt īpašumtiesības uz savām garāžām (domājamo daļu), bet valde ir pret. Valde grib ar mums noslēgt patapinājuma līgumu. Mums nezinot, ir veiktas izmaiņas statūtos (biedru tiesības un pienākumi). Savācām parakstus un iesniedzām iesniegumu, lai rīkotu ārkārtas kopsapulci, bet atbildi mums nesniedz. Kā rīkoties?

A
atbild:
08. jūnijā, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 34. panta pirmo daļu biedrības augstākā institūcija ir biedru sapulce. Saskaņā ar minētā likuma 35. panta pirmās daļas 1. punktu izmaiņu izdarīšana statūtos ir biedru sapulces ekskluzīvā kompetencē.

Valde ir viena no biedrības pārvaldes institūcijām. Tās pienākums ir nekavējoties (bez vainojamas vilcināšanās) sasaukt biedru sapulci, ja to rakstveidā, norādot sasaukšanas iemeslu, prasa ne mazāk kā viena desmitā daļa biedru (ja statūtos nav noteikts mazāks biedru skaits).

Ja valde nesasauc biedru sapulci, to var darīt paši biedri, ievērojot noteikto sapulces sasaukšanas kārtību.

Ja biedru sapulcē paredzēts lemt par grozījumu izdarīšana statūtos, valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšanu un atsaukšanu vai biedrības darbības izbeigšanu, turpināšanu vai reorganizāciju, biedriem par biedru sapulci jāpaziņo un jādara zināma tās darba kārtība vismaz 14 dienas pirms sapulces (ja statūtos nav noteikts garāks termiņš).

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 37. panta pirmo daļu biedru sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no biedriem, ja statūtos nav noteikts citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas