E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12108
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērna kopšanas atvaļinājums neveido tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2017
Dina

Labdien! Plānoju doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā no 2017. gada 1. septembra. Darba attiecības esmu sākusi 2016. gada 15. augustā un no ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma jau esmu izmantojusi 10 darba dienas. Atlikušās plānoju izmantot pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma. Vēlos noskaidrot, vai, atsaucoties uz Darba likuma 150. panta 4. daļu, varu izmantot atvaļinājumu arī par 2018. gadu?  Darba līgums ir noslēgts līdz 2019. gada 31. jūlijam un netiks pagarināts. Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likums katram darbiniekam paredz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu – četras kalendāra nedēļas. To piešķir darbinieka individuālā gada ietvaros. Individuālais darba gads katram darbiniekam ir nosakāms individuāli. Tā sākums parasti sakrīt ar darba tiesisko attiecību uzsākšanas dienu un izbeidzas nākamā gada attiecīgajā mēnesī un datumā.

Likumā nav noteikts, ka darba devējam ir pienākums apmierināt katru darbinieka lūgumu par atvaļinājuma piešķiršanu viņam vēlamā laikā.

Taču likuma 150. panta 4. daļa nosaka, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Jūs jautājat, vai varat izmantot atvaļinājumu arī par 2018. gadu, taču neesat norādījusi, vai 2018. gadā būsiet bērna kopšanas atvaļinājumā, vai arī atsāksiet strādāt, jo bērna kopšanas atvaļinājums nedod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Darba likuma 152. pantā noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laiku neņem vērā, nosakot laika posmu, par kuru pienākas ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienas.

Savukārt grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periods tiek ieskaitīts laikā, kas dod tiesības uz ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienām.

Pamatojoties uz Jūsu jautājumā sniegto informāciju, Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda, ka par pirmo nostrādāto darba gadu pienākas vēl divas kalendāra nedēļas ilgs atvaļinājums. 15.08.2017. sākas termiņa tecējums, kas dod tiesības darbiniekam pieprasīt nākamo ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par individuālo darba gadu.

VDI speciāliste arī uzsver, ka darba devējam, piešķirot ikgadējo atvaļinājumu, ir jāņem vērā konkrētā situācija, proti, apstāklis, ka darbiniece iet grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā no 1.09.2017., kā arī apstāklis, ka darbiniecei ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku un darba tiesiskās attiecības izbeigsies 31.07.2019. Ņemot vērā šos apstākļus, konkrētajā situācijā būtu jāprecizē, cik ilgs atvaļinājums darbiniekam pienāktos, ņemot vērā piešķirtā grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu, kā arī jānoskaidro, vai darbiniece 2018. gadā izmantos bērna kopšanas atvaļinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas