E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12104
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ar tiesas spriedumu noteikto papildsodu nevar grozīt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2017
Ivars

Sveicināti! Man ar 2012. gada tiesas spriedumu ir piemērots papildsods – policijas kontrole uz 1 gadu. Tiesāja par noziegumu, kas atbilda LKL 193. p. 4. d., bet pēc 2013. gada 1. aprīļa grozījumiem kriminālkodeksā manis paveiktais noziedzīgais nodarījums atbilst LKL 193. p. 2. daļai, kura neparedz papildsodu – policijas kontroli. Reālais brīvības atņemšanas soda termiņš beigsies 2018. gadā. Vai varu griezties tiesā ar rakstisku lūgumu atcelt papildsodu, pamatojoties uz 2013. gada 1. aprīļa grozījumiem kriminālkodeksā?

A
atbild:
06. jūnijā, 2017
Tieslietu ministrija
Uldis Zemzars, Krimināltiesību departamenta juriskonsults

Ar Krimināllikuma (KL) grozījumiem 2013. gada 1. aprīlī tika izdarīti grozījumi KL 193. panta ceturtās daļas dispozīcijā, nosakot tajā kriminālatbildību par finanšu instrumentu iegūšanu vai atsavināšanu savā vai citas personas vārdā, pamatojoties uz finanšu instrumentu tirgus iekšējo informāciju, kā arī par tirgus manipulācijām ar finanšu instrumentiem vai par šā panta otrajā vai trešajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa. Tāpat grozījumi tika izdarīti KL 193. panta ceturtās daļas sankcijā, nosakot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Vēršam uzmanību uz to, ka KL grozījumu pārejas noteikumi vispārīgi nosaka, ka grozījumu nosacījumi neattiecas uz personām, kuras līdz grozījumu spēkā stāšanās brīdim ir notiesātas vai kurām sods noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu. Vienlaikus KL grozījumu pārejas noteikumi paredz atsevišķus izņēmumus no vispārīgā principa, piemēram, no soda izciešanas paredzēts atbrīvot personas, kuras ir izdarījušas noziedzīgu nodarījumu, kas ar grozījumiem pilnībā tiek dekriminalizēts; notiesātajām personām nav jāturpina izciest brīvības atņemšanas sodu, ja attiecīgajā KL pantā brīvības atņemšanas sods pēc grozījumu spēkā stāšanās vairāk nav paredzēts; tiek pārtraukta konfiscētās mantas piedziņa gadījumā, ja attiecīgajā KL pantā mantas konfiskācija vairs nav paredzēta.

KL grozījumu pārejas noteikumu 8. punkts noteic, ka brīvības atņemšanas sodus līdz Krimināllikuma attiecīgajā pantā paredzētajam maksimālajam sodam samazina personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir notiesātas un izcieš brīvības atņemšanas sodu, ja tiesas piespriestais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par maksimālo sodu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja piemērotais brīvības atņemšanas sods ir smagāks par maksimālo soda apmēru, kāds paredzēts par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc KL grozījumu spēkā stāšanās dienas, tad piemērotais sods tiek samazināts līdz KL pantā paredzētajam jaunajam maksimālajam sodam, kāds paredzēts par šādu noziedzīgo nodarījumu. Gadījumā, ja persona ir notiesāta ar tādu noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju, kādu KL pēc grozījumiem vairāk neparedz, tad sods saskaņā ar KL grozījumu pārejas noteikumu 8. punktu pārskatāms atbilstoši tai kvalifikācijai, kas atbilst personas izdarītajam noziedzīgajam nodarījumam pēc grozījumu spēkā stāšanās.

Vienlaikus vēršam uzmanību uz to, ka pārskatīt piemēroto sodu nav pamata, ja piemērotais sods joprojām atbilst soda robežām, kādas paredzētas par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc likumprojekta spēkā stāšanās dienas.

Neviens no KL grozījumu pārejas noteikumiem neparedz iespēju grozīt ar tiesas spriedumu notiesātajai personai noteikto papildsodu – policijas kontroli, tāpēc Jums piespriestais policijas kontroles termiņš ir izpildāms pilnā tā apmērā. Vēršam uzmanību arī uz to, ka ar KL grozījumiem tika konceptuāli mainīta līdzšinējā kriminālsodu politika, tāpēc KL grozījumu pārejas noteikumu mērķis bija nodrošināt saprātīgu un līdzsvarotu pāreju no līdz tam pastāvošās kriminālsodu politikas uz jauno kriminālsodu politiku. Jaunā kriminālsodu politika ir vērsta uz nākotni, un ar to netiek atzīts, ka līdz tam realizētā kriminālsodu politika ir bijusi prettiesiska.

2011. gada 1. oktobrī spēkā stājās grozījumi KL, ar kuriem no Krimināllikuma tika izslēgts papildsods – policijas kontrole, tā vietā ieviešot papildsodu – probācijas uzraudzība. Vienlaikus saskaņā ar KL pārejas noteikumu 12. punktu papildsodu — policijas kontroli — turpina piemērot personām, kuras līdz 2011. gada 30. septembrim izdarījušas šā likuma 159., 160., 164., 165. un 166. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, un personām, kuras līdz 2014. gada 31. decembrim izdarījušas citu šā likuma sevišķās daļas pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas