E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12100
Lasīšanai: 3 minūtes

Otra kopīpašnieka nereģistrētas īpašumtiesības nav šķērslis prasības celšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2017
Anna

Labdien! Mēs ar māsu mantojām dzīvokli, 1/2 domājamo daļu katrai. Es ierakstīju savu pusi zemesgrāmatā, bet māsa savu pusi neraksta. Viņa labprātīgi kompensēt man pusi nevēlas, un es gribu sniegt tiesā prasību par dzīvokļa pārdošanu un naudas sadali. Jautājums, vai tas, ka māsa ar nolūku nereģistrē savu 1/2 zemesgrāmatā, var būt par šķērsli tiesai apmierināt manu prasību? Paldies!

A
atbild:
13. jūnijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Nekustamajam īpašumam ir divi kopīpašnieki, katram pieder 1/2 no nekustamā īpašuma. Īpašumtiesības reģistrējis tikai viens mantinieks un otrs nav (no jautājuma saprotu, ka strīda tiesā par mantojumu nav.). Tātad kopīpašniekam, kurš nevēlas paturēt sev īpašumā 1/2 domājamo daļu, ir tiesības celt tiesā prasību par kopīpašuma izbeigšanu. Saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu nevienu nevar piespiest palikt kopīpašumā. Tas, ka otrs kopīpašnieks nav reģistrējis savas īpašumtiesības, nav šķērslis prasības celšanai. Nepieciešams norādīt, ka atbildētājs nekustamo īpašumu ieguvis mantojuma ceļā.

Civillikums nosaka:

1074. Nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.

1075. Ja 1074. pantā norādītā dalīšanas gadījumā kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas