E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12097
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Trūcīgā statusa noteikšanai ņem vērā ienākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2017
Inga

Labdien! Man tāds jautājums. Šā gada janvārī paņēmu kredītu 500 eiro, tagad katru mēnesi atmaksāju 60 eiro, jūnijā nolēmu kārtot trūcīgā statusu. Vienīgie ienākumi – darba alga un bērnu pabalsts.Gribētos zināt, vai, kārtojot trūcīgā statusu, sociālais dienests ņems vērā kredīta parādsaistības vai tikai ienākumus par pēdējiem 3 mēnešiem (maijs, aprīlis un marts)?

A
atbild:
09. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot ģimene tiek atzīta par trūcīgu, kā arī kārtību, kādā novērtējami ģimenes (personas) ienākumi un materiālais stāvoklis.

Tiesības uz trūcīgā statusu ir, ja ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.

Sociālais dienests, vērtējot materiālo situāciju, ņem vērā ienākumus no algota darba, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus, atlīdzības un pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas), valsts sociālos pabalstus, stipendijas, kompensācijas, uzturlīdzekļus, atsevišķi dzīvojoša laulātā vai bērna vecāka sniegto materiālo atbalstu.

Par ienākumiem neuzskata ģimenes valsts pabalstu, piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalstu par asistenta izmantošanu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalstu ar celiakiju slimam bērnam, pabalstus bērna piedzimšanas un personas nāves gadījumā, kā arī pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus.

Ienākumus deklarē atbilstoši apmēram, kas veidojas pēc nodokļu samaksas. Noteikumi Nr. 299 paredz, ka pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt ikmēneša kredītmaksājuma apmēru, par kuru pašvaldības sociālais dienests samazina ienākumu summu, aprēķinot vidējos ienākumus. Ja pašvaldība saistošajos noteikumos to ir paredzējusi, tad ir noteikti arī kritēriji parādsaistību ņemšanai vērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas