E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12081
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Līdz ar mantojuma pieņemšanu mantinieks pārņem arī saistības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2017
Lusija

Mantojumā saņēmu dzīvokli, dzīvoklim ir parāds par komunālajiem pakalpojumiem (ar mantojuma atstājēju namu pārvaldnieks noslēdza izlīgumu par pakāpenisku parādu atmaksu), bet namu pārvaldnieks nepieteica pretenziju mantojuma lietā norādītajā termiņā. Vai man kā mantiniekam ( biju arī deklarēta šajā dzīvoklī) būs jāmaksā šis parāds? Mantojuma apliecībā ir rakstīts, ka pēc Civillikuma II daļas “Mantojuma tiesības” 705. panta “uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai Eiropas mantošanas apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu”. Vai tad šis parāds arī ir dzēsts?

A
atbild:
16. jūnijā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Lai sniegtu objektīvu atbildi uz Jūsu jautājumu, būtu nepieciešams noskaidrot papildinformāciju, kas saistīta ar Jūsu minēto lietu, piemēram, vai Jūs arī esat bijis pieaicināts kā atbildētājs minētajā lietā par parāda piedziņu, vai zvērināts notārs, kurš veda attiecīgo mantojuma lietu, ir Jūs iepazīstinājis ar visām konkrētajā mantojuma lietā uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā pieteiktajām kreditoru pretenzijām u. c. Līdz ar to ieteiktu Jums klātienē vērsties pie jebkura Jūsu dzīvesvietai tuvākā notāra, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Vēršu arī Jūsu uzmanību uz vispārīgo regulējumu, t.i., saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām pāriet arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Izsludinot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" mantojuma atklāšanos, zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Kreditori, kas vēlas pieteikt savas pretenzijas uz mantojumu, iesniedz zvērinātam notāram attiecīgu rakstisku iesniegumu, un zvērināts notārs iepazīstina mantiniekus ar mantojuma lietā pieteiktajām kreditoru pretenzijām. Savukārt saskaņā ar Civillikuma 705. pantu (ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā) uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību, tādējādi kreditori nevar pie mantiniekiem vērsties pēc uzaicinājumā minētā termiņa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas