E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12079
Lasīšanai: 6 minūtes

Vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2017
Elizaveta

Šogad rudenī jāmaina pase (dzīvoju ārzemēs, esmu pilngadīga), pasē pēc tautības esmu latviete, bet mans tēvs, kurš jau ir miris, bija krievs. Vai ir iespējams jaunajā pasē pievienot tēva vārdu, ja jā, kādi dokumenti ir jāiesniedz un kurā vietā?

A
atbild:
01. jūnijā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Jautājums nav skaidrs, jo pasē vecāku vārdi netiek iekļauti. Papildus dokumentā var iekļaut tikai bērnu vārdus. Ja domājāt, vai ir iespējams jaunajā pasē veikt tautības vai uzvārda maiņas ierakstu, tad to nosaka Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums.

Vārdu vai uzvārdu var mainīt no 15 gadu vecuma. Pastāv vairāki iemesli, kuri ļauj mainīt vārdu vai uzvārdu, viens no tiem ir, ja persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā (šādā gadījumā tas ir Jūsu tēva uzvārds).

Savukārt tautības ierakstu var mainīt pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās (uz vecāku un vecvecāku tautību) vienu reizi no 15 gadu vecuma, kā arī persona, kura Latvijā uzturas ar derīgu uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību un vēlas iegūt tautību "latvietis" vai "lībietis” (līvs).

Radniecība ar personu, kuras tautību vēlas iegūt, ir jāpierāda ar dokumentiem. Ja tautības ieraksts ir mainīts pirms pilngadības sasniegšanas, to vienu reizi var mainīt arī pēc pilngadības sasniegšanas.

Vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas procesa iesniegumu var iesniegt jebkurā Latvijas Republikas dzimtsarakstu nodaļā vai tuvākajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā, ja persona atrodas ārvalstīs. Iesniedzot iesniegumu, personai ir jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments.

Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 1079 „Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem” var meklēt apstiprinātas veidlapas. Ja tiek mainīts uzvārds, jāizvēlas iesnieguma veidlapa Nr. 2, ja tiek mainīts tautības ieraksts, jāizvēlas veidlapa Nr. 4.

Vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņai ir nepieciešami vairāki dokumenti. Dzimtsarakstu nodaļa vārda vai uzvārda maiņas iesniegumam pati pievieno dokumentu, kas apliecina personas dzimšanas faktu un citus dokumentus, kas nepieciešami vārda vai uzvārda maiņai (piemēram, personas vecāku un/vai vecvecāku dzimšanas reģistru, vecāku un/vai vecvecāku laulības reģistru).

Atsevišķos gadījumos personai arī pašai ir jāiesniedz papildu dokumenti. Ja kāds no dokumentiem, kuru nepieciešams pievienot iesniegumam (skatīt dokumentu sarakstu, ko iesniegumam pievieno dzimtsarakstu nodaļa), ir sagatavots ārvalstī, persona, iesniedzot iesniegumu, pievieno uz šo ārvalstīs noformēto reģistru pamata izdotos dokumentus, kas ir noformēti atbilstoši MK noteikumos Nr. 291 „Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā” noteiktajai kārtībai. Klāt ir jāpievieno arī fotogrāfija (4,5 x 3,5 cm).

Dzimtsarakstu nodaļa tautības ieraksta maiņas iesniegumam pati pievieno dokumentu, kas apliecina personas dzimšanas faktu, un citus dokumentus, kas pierāda radniecību ar personu, kuras tautību vēlas iegūt. Savukārt, ja kāds no dokumentiem, kuru nepieciešams pievienot iesniegumam (skatīt dokumentu sarakstu, ko iesniegumam pievieno dzimtsarakstu nodaļa) ir sagatavots ārvalstī, tad personai pašai ir jāpārliecinās par pareizi noformētu tulkojumu (atbilstoši MK noteikumiem Nr. 291).

Jāvērš uzmanība, kas valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu ir 71,14 eiro. Ja persona vēlas mainīt gan vārdu, gan uzvārdu, valsts nodeva maksājama par katru maiņas gadījumu atsevišķi. Valsts nodevu iespējams samaksāt dzimtsarakstu nodaļā, kurā tiek iesniegts iesniegums.

Vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņai nepieciešamos dokumentus dzimtsarakstu nodaļa vai Latvijas Republikas diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība ārvalstīs nosūta Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam lēmuma pieņemšanai. Lēmumu par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu vai atteikumu mainīt pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā.

Lēmums adresātam tiek nosūtīts pa pastu uz iesniegumā norādīto adresi.

Lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots adresātam, kā to nosaka Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmā daļa. Atbilstoši Paziņošanas likuma 8. panta trešajai daļai dokuments, kas paziņots kā ierakstīts pasta sūtījums, uzskatāms par paziņotu septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā.

Par vārda, uzvārda vai tautības maiņas procesu konsultē dzimtsarakstu nodaļas, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļa Čaka ielā 38A, Rīgā.

Konsultāciju var saņemt arī telefoniski: 67830690; 67830678; 67830680; 67216032.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību speciāliste Undīne Priekule norāda, ka “brīdī, kad ir mainīts uzvārds vai tautība, tiek mainīta informācija arī Iedzīvotāju reģistrā, līdz ar to personu apliecinoši dokumenti kļūst nederīgi”. Līdz ar to sākumā ir jāveic uzvārda vai tautības maiņa, tad ar dokumentiem, kas apliecina uzvārda vai tautības maiņu, personai ir jādodas uz jebkuru PMLP teritoriālo nodaļu Latvijā vai ārvalstīs, jāvēršas Latvijas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā un jāiesniedz jauniegūtie dokumenti, kā arī vecā pase jauna personu apliecinoša dokumenta noformēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas