E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12053
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādniekam ir jākomunicē ar tiesu izpildītāju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2017
Vera

Man vienu dienu uz kontu atnāca uzreiz divas summas –  597€ (no tās tiesu izpildītājs ieturēja 219€) un otra summa 68€ (no tās ieturēja 67€), bet rīkojumā rakstīts, ka katru mēnesi 30%. Ko man darīt un kā rīkoties? No kādas minimālās summas var sākt veikt ieturējumu, un no cik naudas pārvedumu mēnesī var ieturēt?

A
atbild:
06. jūnijā, 2017

No jautājuma saprotams, ka Jums sakarā ar parādsaistībām ir bloķēts bankas konts un tiek veikti ieturējumi. Tā ir piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādē, kas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta nosacījumiem. Jums kontā tiek saglabāti naudas līdzekļi 380 eiro apmērā, kas ir valstī noteiktā minimālā darba samaksa. Visa pārējā summa tiek novirzīta tiesu izpildītājam parāda un sprieduma izpildes izdevumu segšanai. Kamēr Jums konts ir apķīlāts, Jūs varat ar pasi vērsties jebkurā bankas filiālē, kur Jums ir atvērts konts, un izņemt mēneša ietvaros 380 eiro skaidrā naudā, uzrādot pasi vai personas apliecību.

Tāpat no jautājuma saprotams, ka tiesu izpildītājs ir arī nosūtījis rīkojumu uz Jūsu darbavietu par ikmēneša ieturējumu veikšanu no darba algas. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem –  no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem līdz piedzenamā parāda dzēšanai izdara 30 procentu apmērā, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Visticamāk, problēma ar ieturējumiem slēpjas tajā, ka Jūs neesat komunicējusi ar tiesu izpildītāju. Tiesu izpildītājs, apķīlājot kontu, neredz, kādi naudas līdzekļi tur ienāk. Jums ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja personīgi un jāraksta iesniegums ar lūgumu atbloķēt bankas kontu, norādot, ka konts ir nepieciešams darba samaksas saņemšanai. Klāt iesniegumam pievienojiet bankas konta pārskatu par pēdējiem 3 mēnešiem, lai tiesu izpildītājam tas būtu redzams un pierādāms.

Visticamāk, tiesu izpildītājs nāks Jums pretī un kontu atķīlās. Paliks tikai piespiedu izpildes līdzeklis – ikmēneša ieturējumi no darba algas 30% apmērā. Jūs varat arī iesniegumā lūgt atgriezt tos naudas līdzekļus, kas noņemti no konta apķīlāšanas rezultātā un pārsniedz 30% apmēru saistībā ar rīkojumu Civilprocesa likuma 594. panta kārtībā. Iespējams, tos Jums arī atgriezīs. Tiesu izpildītājs savās darbībās nedrīkst pārmērīgi apgrūtināt parādnieku.

Vairāk par savām tiesībām lasiet skaidrojumā Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas