E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12052
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļu piedzinējs ar prasītāju var mainīties lomām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2017
Vera

Ja man ir iespēja noformēt bērnu uzturlīdzekļus, ja man ir parādi par alimentiem (bet tie tika atsaukti, visi dokumenti nokārtoti un bērni dzīvo jau pie manis).

A
atbild:
14. jūnijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bija izveidojies uzturlīdzekļu parāds, tas vedina domāt, ka pienākums maksāt uzturlīdzekļus bija uzlikts ar tiesas nolēmumu. Tāpēc no situācijas apraksta nav skaidrs, kādi tieši dokumenti “ir nokārtoti” un kāda ir pašreizējā tiesiskā situācija.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai tiesas spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks. Ja spriedums nav likumā noteiktajā kārtībā pārsūdzēts, tas joprojām ir spēkā esošs un izpildāms.

Ar to vien, ka zvērināts tiesu izpildītājs ir pārtraucis izpildu lietas lietvedību, tādā gadījumā nepietiek. Ja ir mainījušies apstākļi, vecākam, kam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņas pārtraukšanu. Šādu prasību var apvienot ar prasību uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu no otra vecāka, vai arī pēc sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņas pārtraukšanu stāšanās spēkā vecāks, kura ikdienas aprūpē turpmāk atradīsies bērns, var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu atvieglotā administratīvā procesa kārtībā.

 
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas