E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12045
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā nosaka dzīvokļa īpašuma lielumu?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2017
Arnis Suitiņš

Labdien! Kas ir par pamatu dzīvokļa īpašuma lieluma noteikšanai? Nevienā normatīvajā aktā nav pieminēta zemesgrāmatu apliecība. Paldies!

A
atbild:
30. maijā, 2017

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu dzīvokļa īpašums sastāv no atsevišķā īpašuma un kopīpašuma domājamās daļas. Atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kura kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. Atsevišķā īpašuma sastāvā papildus var būt arī ārpus telpas vai telpu grupas esošas un ar to funkcionāli saistītas palīgtelpas un palīgēkas vai to daļas, kas nav funkcionāli saistītas ar kopīpašumā esošo dzīvojamās mājas daļu vai citu atsevišķo īpašumu.

Kopīpašumā esošajā daļā ir:

- atsevišķas dzīvojamās mājas un tās ārtelpu ārējās norobežojošās konstrukcijas, iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas, starpstāvu pārsegumi, koplietošanas telpas, kā arī atsevišķo dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar atsevišķās dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma;

- dzīvojamās mājas palīgēkas un būves, izņemot, ja tās iekļautas atsevišķajā īpašumā;

- zemesgabals, uz kura atrodas attiecīgā dzīvojamā māja, ja tas nepieder citai personai (ne dzīvokļu īpašniekiem).

Dzīvokļa īpašumu izveido, sadalot zemesgrāmatā ierakstītu dzīvojamo māju kopā ar tai piederīgajām palīgēkām, būvēm un zemi. Dzīvokļa īpašumu sākotnēji izveido uz likuma, tiesas sprieduma, darījuma, tostarp testamenta, vai mājas īpašnieka lēmuma pamata.

Arī jau dzīvokļa īpašumos sadalītā dzīvojamā mājā var veidoties jauni dzīvokļu īpašumi, piemēram, ja dzīvokļu īpašnieku kopība lemj par koplietošanas telpu pārbūvi un pārveidošanu par dzīvokļa īpašumu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumiem Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” telpu grupa (dzīvoklis), kas ietilpst dzīvokļa īpašuma sastāvā, ir kadastrāli jāuzmēra un jāreģistrē Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Kadastrālās uzmērīšanas rezultātā tiek noteikta arī telpu grupas (dzīvokļa) platība un tā reģistrēta  Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, minētais attiecināms arī uz funkcionāli saistītajām palīgtelpām un palīgēkām.

Dzīvokļa īpašuma kā atsevišķā īpašuma platība tiek ierakstīta arī zemesgrāmatā.

Zemesgrāmatas apliecības izsniegšana ir noteikta Zemesgrāmatu likumā. Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 127. pantu datorizētais zemesgrāmatu akts ir zemesgrāmatas apliecība, kurā vārdu pa vārdam atkārtots zemesgrāmatu nodaļas tiesneša lēmums un citi nekustamā īpašuma nodalījumā norādītie spēkā esošie ieraksti un atzīmes. Pēc nostiprinājuma lūguma iesniedzēja ieskata viņam var izsniegt zemesgrāmatas apliecību, kurā norāda tikai ziņas par nekustamo īpašumu, tā sastāvu un attiecīgo tiesneša lēmumu.

Līdz ar to spēkā esošie aktuālie ieraksti ir zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas