E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12031
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devēja uzteikums – Darba likumā noteiktā kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2017
Sintija.K.

Labdien! Vai tiešais priekšnieks (struktūrvienības vadītājs), balstoties tikai uz visai sliktas kvalitātes audio-video ierakstiem, skatoties kurus viņš veic darbinieka un klienta komunikācijas novērtēšanu, var rosināt atbrīvot darbinieku saistībā ar tā it kā neatbilstību ieņemamam amatam. Klientu sūdzības par šiem gadījumiem nav bijušas. Pārmetumi darbiniekam tikai par it kā, viņaprāt, augstprātīgu, nepietiekoši draudzīgu utt. attieksmi pret klientu.

A
atbild:
09. jūnijā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs var uzteikt darba līgumu, tikai balstoties uz tiem tiesiskajiem pamatiem, kuri noteikti Darba likuma 47. panta pirmajā daļā un Darba likuma 101. panta pirmajā daļā, kā arī ievērojot Darba likumā noteikto darba līguma uzteikšanas kārtību. Lemjot par iespējamo darba līguma uzteikumu, darba devējam ir pienākums izvērtēt izdarītā pārkāpuma smagumu, apstākļus, kādos tas izdarīts, kā arī darbinieka personiskās īpašības un līdzšinējo darbu.

Ja darbinieks uzskata, ka darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ka darba devējs ir pārkāpis noteikto darba līguma uzteikšanas kārtību, viņš saskaņā ar Darba likuma 122. pantu var celt prasību tiesā par uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu. Jautājumu pat to, vai darbinieka pārkāpums ir vai nav būtisks, izvērtēs tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas