E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12024
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Ar garāžu īpašumu kooperatīvā sabiedrība var rīkoties pēc saviem ieskatiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2017
Andrejs

Kāpēc punkts 18.6 (Kooperatīvo sabiedrību likums) neatteicas arī uz GIKS (garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību)? Tas, kas šodien notiek GIKS, ir murgs. Garāžas ir reģistrētas zemesgrāmatā uz GIKS vārda, bet faktiski pieder fiziskām personām. Šie cilvēki nelegāli iznomā garāžas, un viņus neviens neredz, ja īpašnieks ir parādnieks, viņu neredz ari tiesu izpildītājs. Notiek nelegāla pirkšana un pārdošana, peļņu saņem melnie rieltori, tāpēc ka pārdošanas gadījumā neviens nemaksā nodokļus, tāpēc ka mainās tikai GIKS biedrs. GIKS vadība saņem procentu no katra pircēja un tiem, kas nelegāli iznomā garāžas. Ja cilvēks miris, mantiniekiem pierādīt, ka viņam bija īpašums, ir nereāli, tāpēc ka pēc GIKS statūtiem GIKS biedram pieder tikai paja (10 eiro vērtībā), bet pēc visiem dokumentiem garāža jau sen ir reģistrēta uz citu personu.

A
atbild:
31. maijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Jūsu uzdotie jautājumi kopumā vairāk norāda uz vēlmi  veikt izmaiņas tiesību aktos, kas regulē kooperatīvo sabiedrību darbību un nepieciešamību novērst tiesību pārkāpumus.

Likumprojektu iniciatīvas tiesības Latvijas Republikas Satversmes 65. pantā noteiktas Valsts prezidentam, Ministru kabinetam, Saeimas komisijai, ne mazāk kā pieciem deputātiem, kā arī šajā Satversmē paredzētos gadījumos un kārtībā vienai desmitajai daļai vēlētāju.

Ikviens var iesniegt savus priekšlikumus atbildīgajai institūcijai, Saeimas deputātiem vai Saeimas komisijai. Saeimas kārtības rullis paredz vērsties ar kolektīvu iesniegumu, ar kuru informē par nepieciešamajām izmaiņām. Saeimas kārtības ruļļa 131.3 panta 1.daļa paredz, ka ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu, ir tiesīgi iesniegt Saeimai kolektīvo iesniegumu. Šādas iniciatīvas tiek apkopotas, piemēram, līdzdalības platformās, elektroniski.

Savukārt, ja esat cietis no noziedzīga nodarījuma, Jums ir tiesības vērsties atbilstošā valsts iestādē – izmeklēšanas iestādē, (parasti — policijā) , prokuratūrā vai tiesā ar pieteikumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

Kopumā Jūsu aprakstītās situācijas pamatā ir fakts, ka garāžu kooperatīvās sabiedrības pamatkapitālu veido materiālie resursi – garāžu īpašumi (kur pretī Jūsu minētajās dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās dzīvokļi nav kooperatīvās sabiedrības īpašums). Rīcību ar kooperatīvās sabiedrības īpašumu ( tātad arī garāžu iznomāšanu, izīrēšanu, atsavināšanu) organizē un kontrolē kooperatīvās sabiedrības pārvaldes institūcijas. Ja kooperatīvās sabiedrības biedrus neapmierina mantas pārvaldība kooperatīvajā sabiedrībā, kooperatīvās sabiedrības biedru sapulce var lemt par pārvaldes institūciju sastāva maiņu, izvēloties pārvaldes institūciju sastāvam personas, kas labāk nodrošina kooperatīvās sabiedrības un tās mantas pārvaldību, nepieļaujot likumpārkāpumus.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas