E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12005
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Jaunajam dzīvokļa īpašniekam ir saistošs iepriekš noslēgtais īres līgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2017
Alita

Dzīvoju īrētā dzīvoklī, esmu otrās grupas invalīde ar mazgadīgu bērnu. Vecais saimnieks ir pārdevis savu īpašumu, nebrīdinot iedzīvotājus par jauniem saimniekiem. Vakar jaunie saimnieki ieradās un paziņoja mums, ka mēneša laikā ir jāizvācas no dzīvokļa. Esmu iepriekš griezusies Talsu pašvaldībā par dzīvokļa piešķiršanu, bez rezultātiem, likums nosaka, ka neesmu trūcīgā, kaut gan esmu, tad esmu pirms 4 gadiem sakarā ar vīra nāvi pārdevusi manu privātīpašumu, lai nosegtu parādus. Atkal likums paredz, ka nekas mums ar meitu nepienākas. Kur tad galu galā lai  mēs ejam dzīvot, ja mums nekas nepienākas? Talsu novada Valdemārpils pašvaldība vienmēr atbild, ka neesot dzīvokļa, kaut gan es personiski zinu, kur ir brīvs dzīvoklis. Kur un kā man atrast risinājumu, un kādas ir manas tiesības?

A
atbild:
24. maijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauris Klagišs, zvērināts advokāts

Saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. pantu, ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi. Līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā.

Tātad, ja persona ir noslēgusi īres līgumu, tad tas ir saistošs arī jaunajiem īpašniekiem, un, ja vien pašā līgumā nav paredzēta iespēja šo līgumu vienpusēji lauzt, tad jaunajiem īpašniekiem nav juridisku tiesību bez tiesas sprieduma izlikt īrnieku no attiecīgajām telpām. Ja jaunais īpašnieks šādi rīkojas, tad tas būtu uzskatāms par patvarību, par ko ir paredzēta kriminālatbildība.

Ieteiktu īrniekam nosūtīt jaunajam dzīvokļa īpašniekiem ierakstītu vēstuli, informējot par īres līguma esamību, un pievienot attiecīgā līguma kopiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas