E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11995
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Darbinieka pienākumi – saskaņā ar darba līgumu un amata aprakstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2017
Aleksis Trautmanis

Strādāju valsts iestādē, ieņemamais amats - auto atslēdznieks (prof. klasif. kods 7231 04), amata aprakstā pie auto atslēdznieka pienākumiem ir ierakstīts pienākums - "Pildīt tiešā vadītāja dotos uzdevumus iestādes uzdevumu izpildes nodrošināšanai atbilstoši iestādes vadītāja rīkojumiem un nodaļas vadītāja norādījumiem." Tiešais vadītājs šo punktu skaidro, ka jāpilda visi citi darbi, kurus viņš liek, un par to nepienākas piemaksa kā par papildu darbu. Jautājumi: 1. Vai nav jāatrunā, kādi ir šie papildu darba pienākumi? 2.Vai par šo pienākumu pildīšanu nepienākas piemaksa? 3. Vai varu atteikties pildīt šos pienākumus?

A
atbild:
20. jūnijā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu jautājums nedod iespēju sniegt konkrētu atbildi, jo nav skaidra situācija, proti, kādi ir šie  papildpienākumi.

Darba likumā jautājumam par pienākumiem ir šāds regulējums:

Saskaņā ar Darba likuma 56. panta pirmo daļu darba devējam ir tiesības ar saviem rīkojumiem darba līguma ietvaros precizēt darbinieka darba pienākumus. Minētais nozīmē, ka darba devējam ir tiesības precizēt un konkretizēt tikai tos darbinieka pienākumus, kas ir paredzēti un noteikti darba līgumā un/vai amata aprakstā.

Darba devējs ar saviem rīkojumiem vienpersoniski nevar uzdot darbiniekam darba līgumā neparedzētu darbu, izņemot Darba likuma 57. pantā noteiktos gadījumus, piemēram, lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kuras nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, kā arī dīkstāves gadījumā.

Tātad, ja nepastāv Darba likuma 57. pantā norādītie apstākļi, darba devējs nevar uzdot darbiniekam veikt citus pienākumus, par kuriem puses darba līgumā nav vienojušās. Šādā gadījumā pusēm jāslēdz rakstveida vienošanās par papildu darba veikšanu un darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 65. panta pirmo daļu  ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas