E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11977
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Vienošanās par uzturlīdzekļiem un to piedziņa administratīvā procesa kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2017
Laura Ribina

Labdien! Jautājums par uzturlīdzekļiem bērnam – ir šķirta laulība pie notāra un atrunāta maksājuma summa (110 eiro). Taču katru mēnesi man pašai vairākkārtīgi jāatgādina un jālūdz UL iemaksa. Ļoti bieži bērna tēvs atsaka un saka, ka samaksās vēlāk, ka esot citi maksājumi, kredīti. Jūtos bezspēcīga šajā gadījumā un nevaru rēķināties ar regulāriem maksājumiem. Lūdzu, dodiet atbildi, kā šajā gadījumā var juridiski rīkoties. Paldies!

A
atbild:
13. jūnijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atkarībā no noslēgtās vienošanās par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem formas ir divas iespējas turpmākai rīcībai.

Ja, šķirot laulību pie notāra, vienošanās par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem ir noformēta notariāla akta, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā (saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļas Notariālie akti, kas izpildāmi tiesas spriedumu izpildes kārtībā” nosacījumiem), formā un tā netiek pildīta, ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds, notariālo aktu ir iespējams nodot piespiedu izpildei Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā. Proti, vispirms ir jāvēršas pie zvērināta notāra, kura lietvedībā atrodas notariālais akts, un jālūdz izsniegt notariālo izpildu aktu. Ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja (ZTI) ar lūgumu vērst uzturlīdzekļu parāda piedziņu uz parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu un naudu.

Taču praksē, šķirot laulību, visbiežāk vienošanās par periodiskiem uzturlīdzekļiem tiek noslēgta formā, kurai nav izpildes spēka atzīmes. Tādā gadījumā, kad vecākam nav nedz ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu, nedz ar vienošanos par uzturlīdzekļiem, kas noslēgta kā notariālais akts, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā, noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam, un vecāks labprātīgi nenodrošina savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā (25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, kas 2017. gadā attiecīgi ir 95 eiro vai 114 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma), tam no vecākiem, kura aprūpē atrodas bērns, ir tiesības uzreiz vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā un saņemt uzturlīdzekļus no fonda atvieglotā kārtībā administratīvā procesa ietvaros.

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, fonda administrācijai jāiesniedz noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda. Paskaidrojums sniedzams 20 dienu laikā no fonda administrācijas lūguma saņemšanas dienas, un tā nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai.

Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aprūpi un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu. Jāuzsver, ka Civillikuma 179. panta piektajā daļā ir noteikts absolūts katra vecāka pienākums nodrošināt sava bērna uzturam uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā neatkarīgi no spējas maksāt uzturlīdzekļus un mantas stāvokļa. Līdz ar to finansiālas grūtības, piemēram, kredītsaistības, neatbrīvo vecāku no pienākuma uzturēt bērnu.

Ņemot vērā, ka situācijas apraksts liecina, ka bērna tēvam ir gan ienākumi, gan īpašums, no kā uzturlīdzekļus piedzīt, uzturlīdzekļu piespiedu piedziņas uzsākšana gan vienā, gan otrā gadījumā, iespējams, mudinās bērna tēvu pārvērtēt savas prioritātes un turpmāk uzturlīdzekļus maksāt godprātīgāk, jo papildu izdevumi, kas rodas, apmaksājot tiesu izpildītāja realizēto piedziņas procesu, nebūt nav mazi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas