E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11966
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Vai skolēnu drīkst neņemt līdzi ekskursijā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2017
Laura

Labdien! Vai skolotājs drīkst neņemt bērnu uz izglītojošu ekskursiju, pasakot, ka viņš nemāk uzvesties, un atstāt skolā pie citas klases?

A
atbild:
11. jūlijā, 2017
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā referente

Ja ekskursija tiek organizēta izglītības programmas īstenošanas laikā, t.i., mācību laikā, tā ir uzskatāma par mācību un audzināšanas procesa sastāvdaļu un skolēnu dalība šajā ekskursijā, tāpat kā mācību stundās, ir obligāta.

Skolotājam kā kompetentam mācību un audzināšanas darba speciālistam ir jāizvēlas un jāizmanto tādas pedagoģiskās metodes, kas veicina skolēnos pozitīvu uzvedību. Tādēļ nav pieļaujams, ka skolotājs, netiekot galā ar skolēna uzvedību, liedz viņam dalību ekskursijā.

Jāņem vērā, ka jebkuram skolotājam ir jāievēro Ministru kabineta 24.11.2009. noteikumos Nr. 1338 „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” noteiktā ekskursiju organizēšanas kārtība, kas paredz skolotāja pienākumu pirms došanās ekskursijā saskaņot ekskursijas norisi un dalībniekus ar skolas direktoru, tostarp informējot par visām problēmsituācijām un iespējamiem riskiem skolēnu veselībai un drošībai.

Gadījumā, ja skolotājs liedz bērnam dalību ekskursijā, sākotnēji ir jāvēršas pie skolotāja ar lūgumu sniegt argumentētu skaidrojumu par šāda lēmuma iemesliem. Savukārt, ja skolotāja sniegtais skaidrojums ir nepamatots vai risinājumu neizdodas atrast, – pie skolas direktora vai pašvaldības izglītības speciālista (pašvaldības izglītības pārvaldes), kā arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā ar lūgumu izvērtēt konkrēto gadījumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas