E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11941
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma 15%

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2017
Rasa

Labdien! Vēlos zināt, kādi nodokļi un kādā apjomā ir jāmaksā par mājas pārdošanu? Māja mantota no mirušā vīra. Zemesgrāmatā uz mana vārda ierakstīta 17.03.2017. Taču es tajā mājā neesmu reģistrējusies un nedzīvoju.

A
atbild:
23. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. Katram no tiem ir savi nosacījumi:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja gadījumā nodoklis jāmaksā, ir svarīgi, no kādas summas (ienākuma) būs jāmaksā šie 15%. Apliekamo ienākumu nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību, kas ir mantojuma masā norādītā vērtība. Tātad iegādes vērtība samazina apliekamo ienākumu, kas ir starpība starp pārdošanas cenu un iegādes vērtību. Iegādes vērtībā ir ieskaitāmi arī ieguldījumi īpašumā.

Vēl svarīgi: ja nekustamais īpašums, kuru pārdod, ir mantots no laulātā, tad uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Lai uzzinātu, vai nodoklis būs jāmaksā un kā Jūsu  gadījumā tiks noteikts apliekamais ienākums, Jums jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā ar konkrētāku informāciju par darījumu. Saziņas iespējas sniegtas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas