E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11933
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļus izmaksā arī tad, ja bērns vasarā strādā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2017
Dace

Labdien! Manam dēlam valsts tēva vietā maksā alimentus. Viņam ir 16.gadu, un viņš mācās skolā 10. klasē. Ja viņš vēlas vasarā iet pastrādāt oficiāli ar nodokļu grāmatiņu, vai valsts pārtrauc maksāt alimentus? Kā tas īsti notiek? Paldies!

A
atbild:
23. maijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Nepilngadīga bērna darbs vasaras brīvlaikā nevar būt par iemeslu uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukšanai. Apstākļi, kuriem iestājoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, ir uzskaitīti Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmajā daļā, un bērna nodarbinātība nav minēta to vidū.

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā, kas cita starpā ietver absolūtu pienākumu uzturēt bērnu. Savukārt Darba likuma 37. panta otrā daļa pieļauj: ja viens no vecākiem (aizbildnis) devis rakstveida piekrišanu, bērnus vecumā no 13 gadiem no mācībām brīvajā laikā var nodarbināt vieglā, bērna drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai nekaitīgā darbā.

Tā kā Jūsu dēls, stājoties darba tiesiskajās attiecībās pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, nekļūst pilngadīgs un vecākiem ir pienākums gādāt par bērnu līdz pilngadības sasniegšanai (vai līdz brīdim, kamēr bērns var pats sevi apgādāt arī pēc pilngadības sasniegšanas), un Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā nav paredzēti ierobežojumi uzturlīdzekļu izmaksai šādos gadījumos, tad uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek turpināta līdz bērna pilngadības sasniegšanai, ja vien agrāk neiestājas kāds no Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmajā daļā noteiktajiem apstākļiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas