E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11932
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darba devējam ir jānodrošina darbinieka tiesības uz atvaļinājumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2017
Mamma

Esmu darba attiecībās jau no 2014. gada oktobra beigām. Pa šo laiku esmu ņēmusi 1 divu nedēļu atvaļinājumu. Šobrīd lūdzu otru 2 nedēļu atvaļinājumu, jo meitai būs 9. klases izlaidums. Abas reizes lūdzu arī 1 papildu dienu, jo man ir 2 bērni, bet darba devējs jau otro reizi to atsaka ar pamatojumu, ka pēc koplīguma tā diena pienākas tikai tiem, kas ņem pilnu atvaļinājumu, vai tad, kad tiks izņemts pilns atvaļinājums. Man jau tā ir pārāk daudz neizņemtu atvaļinājumu, par ko, šķiet, darba devējs vispār neuztraucas, bet vienas papildu dienas ir žēl. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
13. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums paredz darbiniekam ikgadēji sava darba gada ietvaros tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu četru kalendāro nedēļu apmērā. Darba devēja pienākums ir nodrošināt darbiniekam tiesības šo atvaļinājumu saņemt un izmantot. To paredz darba likuma 149. pants.

Papildatvaļinājuma par bērniem norma jaunajā redakcijā, kas paredz vismaz vienas dienas papildatvaļinājumu , ja darbiniekam ir mazāk par 3 bērniem vecumā līdz 14 gadiem,  ir noteikta Darba laikuma 151. panta pirmajā daļā un ir spēkā no 2015. gada 1. janvāra.

Darba likums neregulē papildatvaļinājumu izmantošanas kārtību vai secību. Saskaņā ar Darba likuma 55. pantu darba devējam ir tiesības noteikt atvaļinājumu, tostarp papildatvaļinājumu piešķiršanas vispārējo kārtību darba kārtības noteikumos vai darba līgumā.

Tomēr, nosakot šo kārtību iekšējā normatīvajā dokumentā, darba devējs nevar pasliktināt darbinieka tiesisko stāvokli, kāds ir noteikts Darba likumā.  Proti, darba devējs nedrīkst liegt darbiniekam izmantot savas likumā garantētās tiesības uz papildatvaļinājumu.

Darba koplīgums ir darba devēja un darbinieku kopīgi veidots, apspriests un pieņemts dokuments, kas paredz atbalstu un sociālās garantijas, kas darbinieku stāvokli uzlabo.

Jums var ieteikt rakstveidā vērsties pie darba devēja, lūdzot atvaļinājuma un papildatvaļinājuma piešķiršanu. Ja darba devējs to atsaka, ir jāvēršas Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas