E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11931
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Vecāku pabalsts, ja piedzimst bērns, kamēr iepriekšējam nav divu gadiņu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2017
Anna

Sveicināti! Tikko piedzimis mazais, un māmiņalga aprēķināta pēc šī brīža likumiem. Vēlos noskaidrot, kā tiks aprēķināta māmiņalga, ja man divu gadu laikā piedzims vēl viens mazais? Pēc šī brīža likuma visas izmaksas paliktu tādas pašas kā ar pirmo bērnu, bet vai tas mainīsies nākamgad? Vai paliks tādas pašas, vai tiks veikts pārrēķins? Paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un uz šī likuma pamata izdotajiem Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumiem Nr. 270 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība".

Nav mainīta norma (arī priekšdienām), kas nosaka: ja, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna, vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu. (MK noteikumu 16.3 punkts).

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” grozījumi no 2018. gada 1. janvāra paredz izmaiņas vidējās iemaksu algas noteikšanā, no kā rēķina vecāku pabalstu. Pēc vecāku iniciatīvas ir konstatēts, ka plānotā jaunā kārtība var nelabvēlīgi ietekmēt vecāku pabalstu saņēmējus, tāpēc jaunās normas, kas skartu šos maksājumus vecākiem, tiks mainītas. Labklājības ministrija kopā ar vecāku organizācijām mēneša laikā sagatavos jaunus grozījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas