E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11912
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kurus izdevumus sedz pircējs, kurus – pārdevējs?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2017
Ieva

Labdien! Mani interesē tāda lieta. Ja es pērku īpašumu, kur īpašniekam pieder tikai daļa no mājas (kas tiek dalīta kā domājamā daļa), kā tiek aprēķināti šādā gadījumā saistītie izdevumi un kam tie jāsedz – pircējam vai pārdevējam? Kādās procentu daļās? Īpašums ir vecs, vienīgais īpašuma vērtības apliecinājums ir tā kadastrālā vērtība.

A
atbild:
16. jūnijā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

No Jūsu jautājuma nav saprotams, par kādām ar nekustamo īpašumu saistītām izmaksām ir radusies neskaidrība. Piemēram, nekustamā īpašuma uzturēšanas, apsaimniekošanas izdevumus katrs kopīpašnieks sedz proporcionāli savai domājamai daļai, kā arī katrs patstāvīgi apmaksā piestādītos nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus, komunālo pakalpojumu, kurus attiecīgi patērē, skaitītāju rēķinus. Ar nekustamā īpašuma pirkuma līguma noslēgšanu un nostiprināšanu zemesgrāmatā saistīto maksājumu sadalījums ir pircēja un pārdevēja vienošanās. Saskaņā ar ierasto praksi pircējs parasti sedz zemesgrāmatas noteiktās valsts un kancelejas nodevas par pircēja īpašuma tiesību nostiprināšanu, savukārt pirkuma līguma noslēgšanas izdevumus pircējs un pārdevējs var apmaksāt gan uz pusēm, gan vienoties arī par citu kārtību.

Lai saņemtu objektīvu atbildi uz Jūsu jautājumu, iesaku Jums vērsties pie zvērināta notāra. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas