E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11905
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba laiku uzskaita darba devējs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2017
Andis

Sveiki! Vajadzētu palīdzību saistībā ar virstundām. Sāku strādāt pirms četriem mēnešiem, un pirmie trīs mēneši bija pārbaudes laiks, kur nav noteiktas normas, kas jāizpilda. Pēc pārbaudes laika man sākās normas, un aprīlī man norma bija apmēram 150, un manas stundas, ko strādāju, aprīlī sanāca 180, gala rezultātā 30 stundas pārstrādātas, bet, saņemot algu, uzrādās tikai 7 virsstundas. Varbūt kāds var izskaidrot, vai arī darbavieta kļūdījusies?

A
atbild:
12. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba laika un samaksas kārtība ir viena no vienošanās starp darba devēju un darbinieku sastāvdaļām, noslēdzot darba līgumu.

Darba likuma 137. panta pirmā daļa paredz, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Kā un ar kādiem rīkiem tiek organizēta darba laika uzskaite, ir darba devēja kompetences un atbildības jautājums.

Darba likuma 68. pants regulē piemaksu kārtību par virsstundu darbu vai darbu svētku dienā. Tajā ir teikts: darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Jums ir tiesības lūgt paskaidrot konkrētajā mēnesī Jūsu reģistrētā darba laika uzskaiti, kā arī aprēķināto darba samaksu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas