E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11902
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
14
14

Vecāku pabalsts līdz bērna 1,5 gadiem, bērna kopšanas atvaļinājums – 1,5 gadi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Ilze

Labdien! Es atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un šobrīd saņemu vecāku pabalstu, kuru saņemšu līdz bērna 1,5 gadiem! Izbrīna fakts, ka vecāku pabalstu man neizmaksāja par to laiku, kad man bija pēcdzemdību slimības lapa. Iepazīstoties ar VSAA pieejamo informāciju, secinu, ka ir iespēja saņemt tikai vienu pabalstu! Šobrīd sanāk, ka darbavieta man aprēķina bērna kopšanas atvaļinājumu uz 1,5 gadiem, bet VSAA līdz bērna 1,5 gadu vecumam! Vai šajā gadījumā netiek pārkāptas manas tiesības, izmaksājot tikai vienu no diviem man pienākošajiem pabalstiem?

A
atbild:
03. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu tiesības neviens nav pārkāpis. Darba likums nosaka tiesības uz dažādiem atvaļinājumiem, savukārt sociālās apdrošināšanas likumos ir noteikta pabalstu (maternitātes un vecāku) sasaiste ar atrašanos atvaļinājumā. Tāpēc nereti arī vecākiem rodas neizpratne, it īpaši saistībā ar bērna kopšanas atvaļinājumu. Vēl jāuzsver, ka vienlaikus nevar atrasties divos atvaļinājumos, tāpat kā vienlaikus nevar saņemt divus sociālās apdrošināšanas pabalstus.

Saskaņā ar Darba likuma 154. pantu darba devējs piešķir grūtniecības atvaļinājumu un dzemdību atvaļinājumu (pamatojoties uz ārsta izsniegtajām darbnespējas lapām B). Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) bērna mātei šajā laikā – pirms un pēc dzemdībām (56 vai 70 dienas katrā no periodiem) – maksā maternitātes pabalstu.

Pēc tam, kad beidzies dzemdību atvaļinājums (darbnespējas lapa B) un maternitātes pabalsta izmaksas periods, vienam no vecākiem ir tiesības uz vecāku pabalstu (līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam – ir izvēles iespēja) un bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Savukārt Darba likums (156. pants) ikvienam darbiniekam nosaka tiesības uz 1,5  gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, kuru var izņemt visu uzreiz vai pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Jā, vecāku pabalstu maksā līdz bērna 1,5 gadiem (ja izvēlēts šāds pabalsta saņemšanas ilgums). Vecāku pabalstu maksā pēc tam, kad beidzies maternitātes pabalsta periods (attiecīgi – pēcdzemdību atvaļinājums). Līdz ar to, pēc pēcdzemdību atvaļinājuma pieprasot darbā bērna kopšanas atvaļinājumu uz 1,5 gadiem, atvaļinājums turpinās arī pēc tam, kad beidzies vecāku pabalsta izmaksas periods.

Protams, ir iespēja atteikties no maternitātes pabalsta otrās daļas, līdz ar to saņemt vecāku pabalstu jau no bērna dzimšanas datuma. Taču diez vai tas ir izdevīgi, jo tādā gadījumā vecākam nepaliek rezervē apmēram divi mēneši no Darba likumā paredzētā bērna kopšanas atvaļinājuma, ko piešķir darba devējs. Tas nav apmaksāts, darba devējam nav pienākums apmaksāt bērna kopšanas atvaļinājumu. Taču izmantot šo atvaļinājuma daļu var gan uzreiz (kad bērns jau sasniedzis 1,5 gadu vecumu), gan citā laikā līdz bērna 8 gadu vecumam.

Vecāku pabalstu maksā arī tad, ja vecāks, kurš to saņem, neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bet strādā. Tādā gadījumā izmaksā 30% no aprēķinātā pabalsta.

Vēl jāuzsver, ka Darba likumā ir noteiktas tiesības uz 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu katram no vecākiem – gan tēvam, gan mātei.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciāliste Aiva Zīrāka to ir skaidrojusi LV portāla publikācijā „Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Ja Jums ir šaubas par pabalstu izmaksas pareizību, varat sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, tostarp elektroniski, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas