E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11900
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2
2
2

Par papildu darbu jāsaņem piemaksa, ko nosaka iekšējie normatīvie akti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Žanis Marčukāns

Labdien! Vēršos pie Jums pēc palīdzības. Priekšnieks (t.i., uzņēmuma direktors) izdeva rīkojumu "par papildu pienākumu noteikšanu" ar kuriem man norīkots aizvietot sekretāri (kura ir arī kasiere) viņas prombūtnes laikā, līdz ar to man ir arī jāstrādā ar POS termināli. Par kolēģes aizvietošanu man maksā piemaksu, bet tikai tad, kad kolēģe ņem oficiālu brīvdienu un es strādāju visu dienu. Priekšnieks uzstāj, ka man ir jāaizvieto sekretāre arī tad, ja viņa iet pusdienu pārtraukumā, bet par to man maksāts netiek. Pusdienu pārtraukumu saskaņā ar iekšējiem noteikumiem var ņemt laika periodā no plkst.11.00 līdz plkst.14.00 un tikai 1h. Lūdzu Jūsu palīdzību. Vai darba devējam ir jāmaksā man par cita darbinieka aizvietošanu darbinieka pusdienu pārtraukumā? Ko uzskata par prombūtni (vai tas ir arī pusdienu pārtraukums)?

A
atbild:
12. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Attiecībā uz vadītāja rīkojumiem jānorāda, ka vadītājs var izdot rīkojumu, vai nu darba līguma ietvaros precizējot darbinieka darba pienākumus (Darba likuma 56. panta pirmā, trešā daļa), vai uzdodot pildīt papildu darbu, kas nav paredzēts darba līgumā/amata aprakstā.

Darba likuma 65. pants nosaka, ka darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. 

Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā, vai citā iekšējā normatīvajā dokumentā.

Jēdzienu “prombūtne” darba likuma normas nepaskaidro, taču jēdzieniski ar prombūtni saprot stāvokli, kad kāds (parasti cilvēks) neatrodas, kur parasti (dzīvesvietā, darbavietā).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas