E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11899
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu piešķir kalendārajās dienās, nedēļās, nevis darbdienās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Māris

Sveiki! Vēlējos noskaidrot, vai gadā pienākošās 28 kalendārās atvaļinājuma dienas var vienkāršot uz 20 darbadienām un vadīties tikai pēc tām? Jautāju, jo man ir piemērs, kurā nevaru saprast, kā ir pareizi. Atvaļinājuma pirmo pusi jeb 14 kalendārās dienas (10 darba) izmantoju jau gada sākumā. Tagad esmu paņēmis atvaļinājumu no 28. aprīļa līdz 7. maijam. Tā kā šajā periodā iekrīt arī divas svētku dienas un pārceltā brīvdiena, tad darbā man jāatgreižas 10. maijā un arī 13. maijā nav jāiet uz darbu? Sanāk, ka izmantoju 10 kalendārās dienas, bet tikai 3 bija darbadienas. Vēl man paliek 4 kalendārās dienas, ko varu izmantot, bet darba dienas paliek 7? Kā ir pareizi šajā piemērā rēķināt?

A
atbild:
12. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums paredz atvaļinājuma piešķiršanu kalendārajās dienās, nevis darbdienās. Tātad vienkāršot to uz darbdienām nav  juridiski korekti. Parasti darba devējs, lai nerastos pārpratumi,  rīkojumā par atvaļinājuma piešķiršanu norāda atvaļinājuma periodu – pirmo un pēdējo dienu.

Citādi ir ar apmaksu. Atvaļinājuma laikā darba devēja pienākums ir apmaksāt tās dienas, kurās darbiniekam būtu bijis jāstrādā, tātad darbdienas.

Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad atvaļinājums secīgi par svētku dienu skaitu pagarinās, pieskaitot attiecīgu dienu skaitu pēdējai atvaļinājuma dienai.

Ja 5. maijā, kas šogad ir noteikta kā brīvdiena un pārcelta uz 13. maiju kā darbdiena, Jums bija atvaļinājuma diena, tad 13. maijs Jums ir brīvs un uz darbu nav jāiet.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas