E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11898
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vai pirms 50 gadiem būvētu vasarnīcu var nodot ekspluatācijā?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Inese

Labdien! Man ir neliela neapkurināma un ziemā bez ūdens vasarnīca Carnikavas novadā. Ēka ir veca, celta pirms 50 gadiem – ar šīfera jumtu un attiecīgiem padomju laika celtniecības materiāliem. Tā kā tā nav nodota ekspluatācijā, novada dome izraksta rēķinu ar augstāko NĪN likmi 1,5%. Vai šādu ēku ir iespējams nodot ekspluatācijā, ņemot vērā jaunās prasības?

A
atbild:
10. maijā, 2017
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Arī pirms 50 gadiem būvētu vasarnīcu var nodot ekspluatācijā. 

Ja ir saglabājies vasarnīcas projekts un tā būvēta atbilstoši tā laika projekta risinājumiem (tostarp no tolaik pieejamiem būvmateriāliem), papildus nepieciešams sagatavot atsevišķus dokumentus, piemēram, ēkas novietnes izpildmērījumu, ēkas kadastrālo uzmērīšanas lietu un elektroinstalācijas pārbaudes dokumentāciju. Ar sagatavoto dokumentu paketi personai būtu jāgriežas vietējās pašvaldības būvvaldē un jāierosina ēkas pieņemšana ekspluatācijā.

Savukārt, ja uzbūvētā vasarnīca neatbilst projekta risinājumiem, būs nepieciešams izstrādāt izmaiņu projektu.

Kārtība, kādā ēkas pieņem ekspluatācijā, un nepieciešamie dokumenti ir noteikti Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 „Ēku būvnoteikumi” 8.2. apakšnodaļā (otrās un trešās grupas ēkas vai tās daļas pieņemšana ekspluatācijā). Tā kā dokumentu apjoms var mainīties atkarībā no būvniecības veida, ēkas apjoma un būvdarbu veida, par konkrēto tiesisko situāciju jāvēršas Carnikavas novada būvvaldē, precizējot iesniedzamos dokumentus.

Gadījumā, ja par vasarnīcas būvniecību nav saglabājušies dokumenti, kā arī pašvaldības vai būvvaldes arhīvā nav nekādu dokumentu, lai nodotu ēku ekspluatācijā, būs jāsagatavo nepieciešamā projektēšanas dokumentācija. To ir tiesīgs izstrādāt sertificēts arhitekts.

Tāpēc iesakām personai vērsties vietējās pašvaldības būvvaldē vai pie sertificēta arhitekta, kas, izanalizējot konkrēto situāciju un pieejamo dokumentāciju, sniegs ieteikumus tālākai rīcībai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas