E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11897
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieces tiesības, atgriežoties pēc BKA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Ksenija

Labdien! Sakiet, lūdzu, kādas man ir tiesības, iestājoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? Man piedāvā mainīt darbavietu uz citu un citā kompānijā, kura pieder šim īpašniekam. Vai vietas maiņa izmainīs darba stāžu, u.c. zemūdens akmeņi? Ar ko es riskēju, un ko es varu pieprasīt no darba devēja? Vai es varu atgriezties savā darbavietā, ja nepiekritīšu? Vai vēl ir iespējams konsultēties citā iestādē, kur man var aprakstīt visus riskus? Paldies!

A
atbild:
12. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas darba devējam atbilstoši Darba likuma 156. panta ceturtajai daļai Jums ir  jāsaglabā iepriekšējais darbs un tie paši nodarbinātības noteikumi, kā arī darba samaksa. Ja uzņēmumā ir mainījušies apstākļi un darba devējam patiešām nav iespēju Jums piedāvāt to pašu darbu, tad Jums ir tiesības prasīt darba devējam nodrošināt Jūs ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu, turklāt  ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Darba līguma izmaiņas ir abu līgumslēdzēju pušu vienošanās, kas abpusēji jāparaksta. Ja darba devējs piedāvā Jums noslēgt jaunu darba līgumu citā uzņēmumā, tad tas nozīmē, ka Jūs parakstīsiet vienošanos par darba attiecību izbeigšanu pašreizējā darbavietā. Jums ir jāizvērtē jaunais piedāvājums un jaunā darba līguma saturs. Mainot darbavietu, svarīgi ir pārliecināties, vai visas saistības ar iepriekšējo darbavietu ir izpildītas. Jūsu gadījumā tā varētu būt neizmantotā atvaļinājuma kompensācija, ja gadījumā pirms došanās BKA ikgadējo atvaļinājumu neizmantojāt.

Darba stāžu veido par darbinieku viņa nodarbinātības periodos, kā arī attaisnotajā prombūtnē, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas jeb darbaspēka nodokļi. Šos nodokļus maksā darba devējs, darbinieks pats un valsts.

Konsultācijas darba tiesību jautājumos sniedz Valsts darba inspekcija.

Konsultatīvie tālruņi: 67186522, 67186523 no pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 8.00 līdz 17.00, piektdienās no plkst. 8.00 līdz 14.30.

Konsultācijas klātienē: Rīgā, K. Valdemāra ielā 38 k-1, 1. stāvā, rindas kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas