E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11895
Lasīšanai: 2 minūtes

Pārdota nepārreģistrēta īpašuma īpašnieks joprojām ir zemesgrāmatā norādītais

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2017
liene

Sakiet, lūdzu, kā man pareizi rīkoties? Es pārdevu savu dzīvokli, bet pircējs nav noformējis zemesgrāmatu un pēc laika miris. Pircējam pirkšanas pārdošanas līgumā ir rakstīts tāds teikums: “Pircēja, no otras puses, šāda satura līgumu, saistošu līdzējiem, to mantiniekiem un tiesību pārņēmējiem [..].” Zemesgrāmata nav nokārtota. Par mantiniekiem neko nezinu. Kā rīkoties? Parāds uz mana vārda krājas.

A
atbild:
10. maijā, 2017
Una Medne
juriste

Atbilstoši Civillikuma 994. pantam par īpašnieku atzīstams tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tādējādi ir likumsakarīgi, ka nekustamā īpašuma nodokļa parādu pašvaldība prasa atmaksāt Jums kā īpašniecei.

Pirkuma līguma saturs būtu jāvērtē viss kopumā, nevis tikai konkrēts viens teikums. Vienlīdz tas, ka līgumā ir atruna, ka līguma saturs ir saistošs mantiniekiem, nenozīmē, ka iespējamais mantinieks vispār ir informēts par šāda līguma esamību. Līdz ar to, lai ieteiktu turpmāko rīcību, ir nepieciešama precīzāka informācija par darījuma noslēgšanu – vai līgums tika sagatavots un slēgts pie notāra, vai tika sagatavots notariālais akts u. c.

Papildus Jums  var ieteikt noskaidrot,  vai saistībā ar nekustamā īpašuma pircēja nāvi ir izsludināta mantojuma lieta. Šo informāciju var meklēt oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, sadaļā Mantojuma ziņas.

Ja mantojuma lieta nav izsludināta, Jūs varat vērsties pie notāra. Atbilstoši Civillikumam mantojuma lietu kārto notārs, kas praktizē mantojuma atstājēja pēdējā dzīvesvietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas