E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11893
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzvārda maiņu var veikt diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2017
Eva

Labdien! Gribēju uzzināt, kāda ir dokumentu maiņas kartība, mainot uzvārdu ne uzreiz pēc laulībām, bet, piemēram, pēc pāris mēnešiem. Es pati dzīvoju Zviedrijā, bet esmu Latvijas pilsone. Mans līgavainis ir Jordānijas pilsonis. Mēs precēsimies Jordānijā, tāpēc arī gribu jautāt, kādi dokumenti būs nepieciešami, lai uzvārda maiņu veiktu pēc laulības slēgšanas. Un kāda ir kārtība? Vai to ir iespējams izdarīt Latvijas vēstniecībā Zviedrijā, mainot pasi? Vai ir jābrauc ar dokumentiem uz Latviju? Paldies!

A
atbild:
10. maijā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Jāvērš uzmanība, ka par uzvārda maiņu jau pēc laulības slēgšanas būs jāmaksā valsts nodeva - 71,14 eiro apmērā. Proti, ja uzvārda maiņu veic, uzreiz reģistrējot laulību, valsts nodeva nav jāmaksā.

Lai iegūtu laulātā uzvārdu, ar rakstveida iesniegumu ir jāvēršas jebkurā Latvijas Republikas (LR) dzimtsarakstu nodaļā vai tuvākajā LR diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā, ja persona atrodas ārvalstīs. Tas nozīmē, ka speciāli braukt uz Latviju nav nepieciešams. Rakstveida iesniegumu var meklēt Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 1079 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem” (skat. 2. pielikumu). 

Iesniegums ir jāiesniedz personīgi, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Parasti dzimtsarakstu nodaļa uzvārda maiņas iesniegumam pievieno klāt dokumentu par noslēgto laulību. Tā kā dokuments par noslēgto laulību būs sagatavots Jordānijā, personai, iesniedzot iesniegumu, pašai jāpievieno uz šo ārvalstīs veikto reģistru pamata izdotie dokumenti, kas ir noformēti atbilstoši MK noteikumos Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā” noteiktajam. Būs nepieciešama arī fotogrāfija (4,5 x 3,5 cm).

Uzvārda maiņai nepieciešamos dokumentus dzimtsarakstu nodaļa vai LR diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība ārvalstīs nosūtīs TM Dzimtsarakstu departamentam lēmuma pieņemšanai. Lēmumu par uzvārda ieraksta maiņu vai atteikumu mainīt pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas TM Dzimtsarakstu departamentā. Lēmumu adresātam nosūtīs pa pastu uz iesniegumā norādīto adresi.

Papildus jāvērš uzmanība, ka saskaņā ar MK noteikumu Nr. 131 "Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība" 13.1. apakšpunktu Latvijas pilsonim ir noteikts pienākums sniegt ziņas par izmaiņām Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās, ja ziņas mainījušās un attiecīgais fakts reģistrēts ārvalsts institūcijā, tostarp arī tad, ja noslēgta laulība ārzemēs. Līdz ar to pirms uzvārda maiņas iesnieguma iesniegšanas personai jāsniedz ziņas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei vai pārstāvniecībai 30 dienu laikā pēc reģistrā iekļauto ziņu maiņas.

Ja vēlaties uzzināt sīkāku informāciju par vārda, uzvārda vai tautības maiņas procesu, vērsieties pēc konsultācijas kādā no dzimtsarakstu nodaļām vai arī TM Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļā telefoniski: 67830690; 67830678; 67830680; 67216032.

Plašāku skaidrojumu par uzvārda maiņu pēc laulības reģistrācijas lasiet rakstā „Laulības reģistrācija vai šķiršana: kas notiek ar uzvārdiem?”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas