E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11884
Lasīšanai: 2 minūtes

Jāvēršas tiesā par atsevišķas aizgādības noteikšanu mātei

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2017
Rita

Labdien! Man tiek piedāvāts darbs uz konkrētu laiku ārpus Latvijas, pārceļamies visa ģimene. Ir bērns no pirmās civillaulības, bērns dzīvo ar mani, nekādus uzturlīdzekļus tēvs nemaksā, bet ar meitu šad tad tiekas, bet ikdienas rūpes par bērnu ir uz maniem pleciem. Vai bērna tēvs var man aizliegt izbraukt ar meitu dzīvot citur? Kā juridiski noformēt dokumentus, lai nebūtu problēmu, esot ārvalstīs? Bērna tēvs labprātīgi nevēlas parakstīt notariālu atļauju. Vai jāsūdz tiesā par pilnas aizbildniecības igūšanu? Vai arī jāsniedz pieteikums uz uzturlīdzekļiem? Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2017
Juris Bārtulis
jurists

Ja bērna tēvs nepiekrīt Jūsu izbraukšanai ar bērnu uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī, Jums būtu jāvēršas tiesā ar prasību  par bērna atsevišķas aizgādības nodibināšanu Jums. Tas atbilst Augstākās tiesas 2012. gada tiesu prakses apkopojumā "Par tiesu praksi strīdu izskatīšanā par aizgādības (kopīgas, atsevišķas, ikdienas) un saskarsmes tiesībām un uzturlīdzekļiem bērnam" norādītajam: "Ja viens no vecākiem pastāvīgi dzīvo ārvalstīs, tad tam vecākam, kurš nodrošina bērna ikdienas aizgādību, ir nosakāma atsevišķa aizgādība pār bērnu, otram no vecākiem saglabājot saskarsmes tiesību ar bērnu." 

Kopā ar prasības pieteikumu vēlams iesniegt tiesā pierādījumus, kas apstiprina, ka Jums un bērnam ārvalstī būs atbilstoši dzīves apstākļi, – darba, īres līgumu, uzturēšanās atļauju u. tml.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas