E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11877
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Zāļu kompensācija, ja tām ir kombinēts sastāvs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2017
Jānis Gailītis

Pacientam gadu pēc pēc operācijas izrakstītas zāles “DuoPlavin 75/100”, recepte jāsaņem no ģimenes ārsta. Izrakstot recepti šīm zālēm, tika norādīja, ka šīs ir 100% valsts kompensējamās zāles. Aptiekā tomēr izrādījās, ka katrs iepakojums maksā 13,04 eiro, no kā valsts 100% apmērā kompensē tikai 1,94 eiro. Ja pareizi saprotam, tā ir summa, kas atbilst lētākajām šo vielu saturošajām zālēm, bet pārējais ir jāpiemaksā pašam pacientam. Jautājums - vai pacients pats varētu pieprasīt aptiekā, lai viņam dod lētākās līdzvērtīgās zāles? Otrkārt, vai šādas zāles vispār ir pieejamas Latvijā? Kur par tām var noskaidrot? Vai pacientam ir pašam jāpieņem lēmums par zāļu maiņu, ja operējošie ārsti ir ieteikuši lietot konkrētas zāles? Vai kādam būtu pacients jāinformē, ka viņam ir izvēles iespējas – starp lētākām un dārgākām zālēm –, un konkrēti jānorāda alternatīvas, kuras drīkst izvēlēties, nekaitējot savai veselībai? Kurš uzņemtos atbildību, ja zāles neiedarbotos? Vai valsts apgalvojums (tas parādās arī uz čeka), ka ir 100% kompensācija, šai gadījumā nav vienkārši maldināšana?

A
atbild:
03. maijā, 2017
Zāļu valsts aģentūra
Egita Diure, sabiedrisko attiecību vadītāja
Nacionālais veselības dienests
Agnese Jasenoviča, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

Kā iespējams, ka izveidojusies šāda situācija, skaidro Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Agnese Jasenoviča: “Zālēm “DuoPlavin” ir kombinēts sastāvs, ko veido divas atsevišķi lietojamas zāles – recepšu zāles ar aktīvo vielu Clopidogrelum un bezrecepšu zāles ar aktīvo vielu Acidum Acetylsalicylicum (jeb aspirīns), no kurām Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauts tikai recepšu medikaments  Clopidogrelum. Kombinētā sastāva zālēm valsts apmaksātā daļa tiek aprēķināta no to sastāvā esošo atsevišķi lietojamo, lētāko zāļu lietošanas izmaksām – šajā gadījumā no vislētākā Clopidogrelum izmaksām. DuoPlavin iegādes gadījumā references medikaments šobrīd ir lētākais Clopidogrelum (“Clopidogrel Krka” apvalkotās tabletes 75 mg, Nr. 28, aptiekas cena EUR 1,94), kuram noteikta references cena EUR 1,94. Līdz ar to DuoPlavin apvalkotās tabletes 75 mg / 100 mg Nr. 28 iegādes gadījumā 100% apmērā tiek kompensēts tikai EUR 1,94 un pacienta līdzmaksājums ir EUR 11,10.”

“Lai samazinātu pacienta līdzmaksājumu, ieteicams konsultēties ar pacienta ārstējošo ārstu par iespēju izrakstīt divas atsevišķi lietojamas zāles – Clopidogrelum un bezrecepšu zāles Acidum Acetylsalicylicum –  atbilstoši nepieciešamai ārstēšanas devai,” norāda NVD pārstāve.

Vairāk par iespēju uzzināt, kādas alternatīvas zāles ir pieejamas Latvijā, skaidro Zāļu valsts aģentūras pārstāve Egita Diure: “Pacients aptiekā vienmēr var lūgt izsniegt lētākas līdzvērtīgas iedarbības zāles, ja vien ārsts receptē nav norādījis, ka zāles nedrīkst aizvietot. Ārsts, izrakstot recepti, uz recepšu veidlapas var nosvītrot vai atstāt vārdus “zāles atļauts aizvietot”. Tomēr gadījumos, kad runa ir par zālēm ar kombinētu sastāvu, būtu jākonsultējas ar ārstu par aizvietošanu.

Zāles “DuoPlavin” Latvijā ir reģistrētas un ir pieejamas, par to var pārliecināties Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnes sadaļā “Zāļu reģistrs”.  Meklētāja logā sākot rakstīt zāļu vai aktīvās vielas nosaukumu, tiks piedāvāts atbilstošais nosaukums, uz kura klikšķinot tiks parādīta pilna informācija par zālēm: nosaukums, ražotājs, aktīvās vielas nosaukums, pieejamība Latvijā, aptiekas cena u. c. informācija. Ar aktīvo vielu Clopidogrelum Latvijā ir daudz zāļu. Šo vielu saturošas zāles lieto pieaugušajiem, lai novērstu asins recekļu (trombu) veidošanos sacietējušos asinsvados (artērijās) – procesu, ko sauc par aterotrombozi, kas var izraisīt aterotrombotiskus notikumus (piemēram, insultu, sirdslēkmi vai nāvi). Tāpat Latvijā arī ir pieejams daudz zāļu ar aktīvo vielu Acidum Acetylsalicylicum (aspirīns), un tās ir bezrecepšu zāles.

Neapšaubāmi, visi ar ārstēšanu saistītie jautājumi pacientam ir jāpārrunā ar ārstējošo ārstu, tostarp jautājums par zāļu izvēli (dārgākas, lētākas, atsevišķi vai kombinētie preparāti, citas alternatīvas). Tikai ārsts, pārzinot pacienta veselības stāvokli un citus ar veselības aprūpi saistītus aspektus (nesen veiktas manipulācijas, pacienta ieradumi), var visprecīzāk pateikt, kādas zāles ir nepieciešamas. Pacients vai viņa tuvinieki no savas puses var mēģināt iegūt pēc iespējas vairāk informācijas par nozīmēto zāļu alternatīvām un atkārtoti ārstam uzdot jautājumu, vai zāles nav aizvietojamas. Pārdomāti lēmumi ir pacienta veselības interesēs. Atbildība par zāļu izrakstīšanu un par terapijas efektivitāti ir ārstu ziņā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas