E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11875
Lasīšanai: 2 minūtes

Nomas maksa piespiedu nomas attiecību gadījumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2017
nomnieks

Būve (garāža) un zeme zem tās ir dalīts īpašums. Īpašuma tiesības uz garāžu ir reģistrētas zemesgrāmatā pirms 4 gadiem. Tad garāžas īpašniekam nebija zināms, kas ir zemes īpašnieks, un neviens nebija izvirzījis prasības par zemes īri. Nekāda mutiska, ne arī rakstiska vienošanās netika veikta. Vai tagad zemes īpašnieks ir tiesisks pieprasīt no garāžas īpašnieka kompensāciju par zemes īri un nodokli par 4 iepriekšējiem gadiem? Paldies par atbildi!

A
atbild:
08. jūnijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Likuma „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta pirmās daļas 1.–4. punktā paredzētajos gadījumos ēkas (būves) īpašnieks lieto citai personai piederošu zemesgabalu vai tā daļu, pamatojoties uz likumu. Tādējādi minētās lietošanas attiecības pastāv neatkarīgi no zemes īpašnieka un ēkas (būves) īpašnieka gribas, respektīvi, tām ir piespiedu raksturs.

Tā kā zemes lietošanas tiesības starp ēkas (būves) īpašnieku un zemesgabala īpašnieku likumā regulētas kā (piespiedu) nomas attiecības, ir pamats atzinumam, ka tām ir tikai nosacīta līdzība ar līgumiskām attiecībām, jo būtībā šīs attiecības ir likumiskas (skat. Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2009. gada 25. februāra spriedumu lietā SKC-71). Tāds ir vispārējais likumā noteiktais tiesiskais risinājums atbilstoši uzdotajam jautājumam.

Tātad zemes īpašnieks ir tiesīgs prasīt no garāžas īpašnieka maksu par viņam piederošās zemes nomu no tā brīža, kad zemes īpašnieks ir ieguvis savā īpašumā zemi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas