E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11872
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

Tiesu izpildītājs neredz parādnieka bankas konta stāvokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2017
Līga

Labdien! Vīrs strādā algotu darbu un saņem algu, kas pēdējos mēnešos uzņēmuma problēmu dēļ nesasniedz pat noteikto minimālo. Mēnešos, kad alga ir virs minimālās, pārsniegtā summa tiek pārskaitīta tiesu izpildītājam kredītsaistību dzēšanai. Alga tiek ieskaitīta Pasta norēķinu sistēmā. Pēdējos divus mēnešus no konta nevarēja izņemt ieskaitīto summu, jo tā operatoram parādījās mazāka nekā algas lapā norādītā. Šodien, saņemot konta izdruku, redzams, ka no saņemtās algas 347 eiro daļu ir novilcis cits tiesu izpildītājs. Arī no atvaļīnājuma naudas. Vai no vienas algas tiešām drīkst novilkt bez ierobežojuma?

A
atbild:
02. maijā, 2017

Tiesu izpildītājs piespiedu izpildes procesā piemēro piespiedu izpildes līdzekļus, kas norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā. Tos izvēlas piedzinējs, un klasiski tie ir:

  • naudas līdzekļu apķīlāšana kredītiestādēs;
  • naudas līdzekļu apķīlāšana, kas pienākas no trešajām personām;
  • piedziņa uz darba samaksu, kustamo un nekustamo īpašumu.

No jautājuma satura nav īsti izprotama situācija, kādu piespiedu izpildes līdzekli piemēro tiesu izpildītājs. Ja tiesu izpildītājs bloķē kontu kredītiestādē, tad tajā tiek saglabāti 380 eiro,  ko parādnieks, uzrādot pasi vai personas apliecību, var izņemt skaidrā naudā tajā bankas filiālē, kur parādniekam ir atvērts bankas konts.
Ar kontu, kas  reģistrēts Latvijas Pasta norēķinu sistēmā, rīcības ir citādas nekā ar tradicionālajām komercbankām. Praksē naudas līdzekļi, kas tiek apķīlāti Latvijas Pasta norēķinu sistēmā, tiek apķīlāti nevis kā naudas līdzekļi, kas atrodas kredītiestādē, bet kā naudas līdzekļi, kas atrodas pie trešajām personām. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta normām: 

“Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tajā skaitā no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā. Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.”

Tas nozīmē, ja tiesu izpildītājs apķīlā kontu Latvijas Pasta norēķinu sistēmā, tad no konta tiek noņemti visi naudas līdzekļi, kas tajā atrodas.

Konkrētajā situācijā, visticamāk, problēma radusies tāpēc, ka Jūsu vīrs ar tiesu izpildītājiem nav komunicējis. Atbilstoši Civilprocesa likuma 552. pantam tas ir parādnieka pienākums. Tāpat no jautājuma konteksta ir noprotams, ka Jūsu vīram ir vairākas piedziņas lietas pie vairākiem tiesu izpildītājiem.

Jāatgādina, ka tiesu izpildītājs, apķīlājot parādnieka kontu, neredz un nezina, kādi naudas līdzekļi kontā ienāk un atrodas. Tāpēc Jūsu vīram ir jāvēršas pie visiem tiesu izpildītājiem, kas veic viņa parādu piedziņu, ar rakstiskiem iesniegumiem un jālūdz kontu atbloķēt, norādot, ka konts ir nepieciešams darba algas saņemšanai. Iesniegumiem jāpievieno bankas konta pārskats par pēdējiem trim mēnešiem, kur tas ir redzams. Lielākajā daļā gadījumu šādā situācijā tiesu izpildītāji nāk pretī un darba algas kontu atbloķē, nosūtot rīkojumu bankai.

Ja Jūsu vīrs strādā algotu darbu, tad uz darba vietu, visticamāk, tiks nosūtīts vai jau ir nosūtīts rīkojums par ikmēneša ieturējumu veikšanu. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem, un, ja Jūsu vīram ir vairākas lietas, tad no darba algas tiks ieturēti 50% mēnesī, vienlīdz saglabājot naudu ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas