E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11866
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
4
4

Ar netrafarētajiem auto policijai ir tiesības apturēt transportlīdzekli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2017
Dāvis

Labdien! Vēlējos zināt, cik likumiski pareizi ir, ka netrafarētajiem auto ir tiesības apturēt transporta līdzekli. No viena puses likumā rakstīts, ka ar zilajiem uguņiem un signālu jādod ceļš, ja sarkanie un zilie, tad jāaptur malā, bet visi jaunie netrafarētie ir tikai ar ziliem uguņiem, tad man auto nekad nebūs jāaptur? Vai pie aicinājuma jebkurā gadījumā? Tas pats attiecas uz trafaretajiem. Cik esmu ievērojis, jaunajām “Škoda” arī ir tikai zilas bākugunis. Vai tagad kāds slikta darītājs nevar apkārties ar ziliem LED un apturēt jebkuru auto, tālāk to aplaupot? Runa ir par šiem video: https://www.facebook.com/janis.kremers.1/posts/1144544702357723.

A
atbild:
08. maijā, 2017
Valsts policija
Ance Rozīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Likuma „Par policiju” 12. panta 1. daļā ir noteiktas policijas darbinieka vispārējās tiesības, tajā 20. punkts nosaka policijas darbinieka tiesības apturēt transportlīdzekli, ja ir pamats domāt, ka transportlīdzekļa vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā.

Lai operatīvi veiktu Valsts policijai (VP) uzliktos pienākumus, policijas darbinieki izmanto operatīvos transportlīdzekļus ar speciālām mirgojošām bākugunīm un speciālo skaņas signālu.

1999. gada 31. augusta Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 304 „Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem” dod tiesības VP izmantot operatīvos transportlīdzekļus ar uzstādāmām zilām bākugunīm, stacionāri uzstādītām speciālām skaņas iekārtām un bez speciāla krāsojuma.

Informējam, ka VP speciālos skaņas un gaismas signālus izmanto nevis tādēļ, lai apturētu transportlīdzekļa vadītāju, bet lai operatīvais transportlīdzeklis netraucēti varētu nodrošināt operatīvo uzdevumu izpildi (nokļūšana negadījuma vietā, pārkāpēja vajāšana u. tml.), savukārt transportlīdzekļa apturēšana notiek saskaņā ar 2010. gada 22. februāra VP iekšējo normatīvo aktu noteikumiem Nr. 5 „Dienesta pienākumu izpildes organizācija un kontrole sabiedriskās kārtības nodrošināšanas un satiksmes uzraudzības jomā”, kuros 72. punktā ir noteikts, ka „pārkāpēja transportlīdzekli aptur, dodot norādījumu ar skaļruņa palīdzību vai uz konkrēto transportlīdzekļa vadītāju vērstu rokas vai zižļa svārstveida kustību (piebraucot blakus). Lai pievērstu transportlīdzekļa vadītāja uzmanību, norīkojuma darbinieks ieslēdz dienesta transportlīdzeklim speciālos gaismas signālus”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas