E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11863
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Algas lapiņa darba devējam ir jāizsniedz

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2017
Māris

Labdien! Man ir jautājums par SIA “Rimi Latvia” atvaļinājuma naudas aprēķināšanu, sakiet, kāpēc parasti atvaļinājuma nauda tiek noapaļota uz veseliem skaitļiem, vai to neaprēķina pēc vidējās izpeļņas, kur paliek pārpalikums? Vēl ir jautājums, kāpēc, piemēram, SIA “Havi loģistik” algas lapiņas tiek sūtītas uz darbinieku e-pastu, bet SIA “Rimi Latvia” šādas iespējas nav, lapiņas tiek dotas uz rokas, būtu labi, ja būtu iespēja lapiņas saņemt e-pastā, jo domāju, kad daudzi darbinieki šādu iespēju vēlētos.Tagad daudzas iestādes piedāvā šādu variantu, līdz ar to tiek ietaupīti līdzekļi, iegādājoties papīru.

A
atbild:
12. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājumu piešķir kalendārajās dienās, nedēļās, savukārt atvaļinājuma naudas aprēķinu nosaka atbilstoši Darba likuma 75. pantam. Proti, aprēķins ir saistīts ar darbinieka vidējo izpeļņu un, līdzīgi kā darba samaksa, – nolīgto darba laiku jeb dienām, kad darbiniekam būtu bijis jāstrādā. Tādējādi  aprēķins būs par darbadienām, nevis brīvdienām, piemērojot Jūsu vidējo izpeļņu par pēdējiem sešiem mēnešiem. Vidējās izpeļņas aprēķinā iekļauta darba alga, normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas.

No 2010. gada Darba likumā (DL) ir darba devējam noteikts pienākums, izmaksājot darba algu, darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu. Šo pienākumu, nevis izvēli ar atrunu par funkciju, kas nav paredzēta, paredz  71. pants: „Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.”

Atsaucoties uz minēto DL pantu, darbiniekiem ir tiesības prasīt darba devējam izsniegt algas lapiņu.

Ja darba devējs šo aicinājumu ignorē, darbinieki var vērsties ar sūdzību Valsts darba inspekcijā. Konsultatīvie tālruņi: 67186522;  67186523. Anonīmais uzticības tālrunis: 67312176.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas